Een nieuwe methode maakt het voor patiënten mogelijk om niet meer in het ziekenhuis, maar thuis een flowmetrie uit te voeren. Dit urologische onderzoek, waarbij de functie van de blaas wordt getest, kan zo op een rustig, zelfgekozen moment uitgevoerd worden. Patiënten kunnen gegevens online zetten zodat de betrokken arts ze kan bestuderen. De methode, genaamd Homeflow, wordt op de afdeling urologie in Máxima Medisch Centrum (MMC) getest.
Een flowmetrie wordt onder andere uitgevoerd bij (verdenking op) prostaataandoeningen, terugkerende blaasontstekingen, incontinentie, plasproblemen bij kinderen en aandrangklachten, evenals bij iedereen met plasklachten waarbij de zorgverlener meer informatie wil over de hoeveelheid urine en de straalkracht.
Volgens
uroloog Eveline Broers nemen patiënten nu plaats op een speciale flowtoilet in MMC. Voor hen is het echter fijner als zij het onderzoek in hun eigen omgeving, op een zelfgekozen moment uit kunnen voeren. De Homeflow – ontwikkeld door het bedrijf Minze - kan in ieder toilet opgehangen worden.
Gegevens online beschikbaar
De gegevens van het onderzoek, zoals de straalkracht, worden via bluetooth automatisch naar een online portal gestuurd. Daar kan de arts de gegevens bekijken. Ook kan de patiënt via een app zelf de hoeveelheid geplaste urine aangeven en wat hij of zij gedronken heeft. Nu gebeurt dit laatste nog op papier.
Broers noemt Homeflow een innovatieve methode, waarbij de patiënt de regie heeft. Ook voor urologen heeft de methode voordelen die verder gaan dan directe digitale beschikbaarheid van gegevens, aldus Broers samen. “Doordat patiënten in een fijne omgeving naar het toilet gaan, krijgen wij waarschijnlijk representatievere resultaten. Er is dan namelijk minder druk.”
Nauwkeuriger meting
Bovendien hoeft een patiënt niet meer met maatbekers te meten hoeveel hij of zij gedronken en geplast heeft, maar berekent de app dit automatisch. Dat is nauwkeuriger. “Om deze redenen wilden we graag meewerken aan het ontwikkelen van het systeem, door dit in MMC te testen. Tijdens meerdere testdagen is onder andere de patiëntvriendelijkheid en het gebruikersgemak getest.”
Broers is vanuit het project Slimmer Leven – waarvan MMC partner is – bekend geraakt met het innovatieve idee van de start-up Minze. Het project Slimmer Leven helpt bij het ontwikkelen en aanmoedigen van technologische innovaties in de zorg.