Van monitoren naar monitoren op afstand

Aan het begin van de coronacrisis werd een explosieve groei waargenomen in de vraag naar patiëntbewakingsmonitors op IC's. Inmiddels ziet klinisch applicatiespecialist Gijsbert van den Brink ook de vraag naar het op afstand monitoren van (corona)patiënten flink toenemen. Het inzetten van de Biosensor bijvoorbeeld, waarmee vitale lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling in de gaten kunnen worden gehouden.

Behalve de capaciteit van het verplegend personeel en het verkleinen van het risico op besmetting speelde bij de vraag vanuit een Rotterdams ziekenhuis ook de besparing van mondkapjes een rol. “Het ziekenhuis wilde weten of ze de sensor ook op de speciaal ingerichte corona-afdelingen konden inzetten. Uiteindelijk werken er nu vijf afdelingen met deze sensor om patiënten van een afstand te observeren.”

Begin maart veranderde alles

Gijsbert en zijn team waren ook voor de coronacrisis al bezig met het testen, uitrollen en ‘promoten’ van (draagbare) monitors om patiënten te controleren. Begin maart veranderde in een tijdbestek van een paar uur alles. “Het was 5 maart, ik was in het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop. Ik ging verschillende afdelingen langs met een draagbare monitor, de zogeheten Spot check monitor. Aan het begin van de middag zou ik met alle zorgcoördinatoren die monitor een keer doornemen. Dat zou om twee uur beginnen”, zo vertelt Gijsbert.

Letterlijk enkele minuten voor die afspraak gelastte het RIVM dat alle hoestende patiënten in isolatie gelegd moesten worden. Dat was het moment waarop de coronacrisis ook in Nederland serieuze vormen begon aan te nemen.

Zoals veel Nederlanders werkt ook het team van Gijsbert momenteel zoveel mogelijk van thuis. “Het is wel al twee of drie keer voorgekomen dat ik met een masker, schort en handschoenen de afdeling op moest. Het scheelt dan wel dat ik zelf jarenlang als verpleegkundige heb gewerkt. Die ervaring neem je altijd mee. Je weet wat die bescherming doet en dat je, als je je goed houdt aan de voorschriften, niet bang hoeft te zijn voor besmetting”, aldus Gijsbert.

Van monitoren naar monitoren op afstand

Natuurlijk was het op afstand monitoren van patiënten ook voor de coronacrisis al volop in ontwikkeling, maar de boost van de afgelopen twee maanden is ongekend. Het aantal bezoeken aan bed nam noodgedwongen af en de isolatievoorschriften die voor coronapatiënten gelden maken het op afstand monitoren noodzakelijker dan ooit.

Monitoring op afstand wordt ook steeds meer ingezet om ontslagen coronapatiënten thuis verder in de gaten te kunnen houden. Het Rijnstate maakt daarvoor gebruik van de metingen die door draagbare sensoren (zogenoemde slimme pleisters) van Philips uitgevoerd worden. Die data wordt gecombineerd met een speciaal voor COVID-19 aangepaste, geautomatiseerde, vragenlijst.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?