Verbeteren van informatievoorziening voor patiënten

Minister Edith Schippers heeft aan het NIVEL gevraagd de informatiebehoefte van patiënten te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten behoefte hebben aan informatie die eenvoudig en toegankelijk is. Deze informatie wordt momenteel versnipperd aangeboden, wat de zoektocht van de patiënt niet eenvoudiger maakt. Minister Schippers draagt hiervoor enkele oplossingen aan.

Minister Schippers wilt naar aanleiding van het onderzoek van het NIVEL de zoektocht van de patiënt naar informatie makkelijker maken, zo schrijft zij in een recente Kamerbrief. Daarnaast moet de informatie begrijpelijk zijn voor de patiënt. Informatie op maat en eenvoudige taal zijn twee stappen die hierin te zetten zijn. Hiermee moet informatie voor iedere Nederlander, laaggeletterd, digibeet of anders, begrijpelijk en toegankelijk zijn.

Betrouwbare informatie makkelijk vindbaar

Minister Schippers geeft aan te willen streven naar het makkelijker vinden van de juiste informatie. Momenteel wordt informatie versnipperd aangeboden en is het aanbod groot, wat het inwinnen hiervan voor de patiënt niet makkelijker maakt. Het is daarom belangrijk om centraal verschillende bronnen met betrouwbare informatie te ontsluiten. Hiervoor raad de minister onder andere KiesBeter.nl aan. Een samenwerking tussen Zorginstituut Nederland en aanbieders van betrouwbare farmacotherapeutische informatie moet zorgen voor criteria waaraan informatie moet voldoen.

Informatie op maat

De zorgverlener moet een grotere rol krijgen bij het verwijzen van de patiënt naar betrouwbare informatie. Zo schrijft Minister Schippers in haar Kamerbrief dat KiesBeter.nl ook toegankelijk moet worden voor de hulpverlener, en wel op zo’n manier dat zij een patiënt gericht kunnen doorverwijzen. Ook de dienst Inforium stipt de minister aan; hiermee krijgt de zorgverlener de mogelijkheid om de patiënt via een beveiligde link gerichte informatie te sturen.

Begrijpelijk voor iedereen

Het vinden van informatie is belangrijk, maar het begrijpen van deze informatie is net zo relevant. Een groep waarvoor dit een extra grote uitdaging vormt is die van de laaggeletterden. Volgens de Stichting Lezen en Schrijven zijn er momenteel 2.5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Het is een van de onderbelichte problemen in de huidige Nederlandse maatschappij.

Ook in de medische wereld lopen deze laaggeletterden tegen problemen aan. Bijsluiters zijn bijvoorbeeld onbegrijpelijk. Minister Schippers geeft dan ook subsidie voor de campagne ‘Laaggeletterdheid en medicijngebruik’. Hierdoor kan de KNMP met andere partijen instrumenten ontwikkelen voor laaggeletterden en doven. Iconen voor de werking of toedieningsvorm van een geneesmiddel kunnen uitkomst bieden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?