Vergaderen op afstand met Johnny Floorwalker

17 januari 2017
Nieuws

Het Innovatieteam van SSC-ICT is een samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) aangegaan. SSC-ICT test hun nieuwe robot, Johnny Floorwalker, op het kantoor van het VWS. De robot is op afstand bestuurbaar en maakt het zo mogelijk om virtueel aan te schuiven bij vergaderingen op kantoor.

Het design van Johnny Floorwalker is minimalistisch; een beeldscherm op een lange zwarte stok, met daaronder twee wielen. De wielen zijn op afstand bestuurbaar. Het beeldscherm en bijpassende luidspreker tonen beeld en geluid van deze bestuurder. Zo kan iemand virtueel aanschuiven bij vergaderingen.

De robot komt uit de koker van het SSC-ICT Innovatieteam, onder leiding van Pepijn van der Spek. Het doel van dit team is het verbeteren van dienstverlening met innovatieve oplossingen. Discussies over prikkelende thema’s worden hierbij niet uit de weg gegaan. Robotica is één van deze thema’s, en Johnny Floorwalker is een eerste pilot.

Patiënt inclusief werken

Het VWS richtte zich ondertussen op een andere uitdaging; patiënt inclusief werken. Hierbij wordt de verbinding gezocht met ervaringsdeskundigen. Mensen die zorgbehoevend zijn bieden immers een ander perspectief op de zorg. Eén van de betrokkenen is Niels Schuddeboom. Hij is spastisch en aan een rolstoel gebonden. Daarnaast runt hij zijn eigen zorg adviesbedrijf, is hij zo nu en dan dagvoorzitter en faciliteert hij gesprekken rond de zorg. Het is dan ook niet vreemd dat juist Niels werd gevraagd als buitengewoon lid van de VWS Bestuursraad vergaderingen.

Nog voor de eerste vergadering werd Niels echter gediagnosticeerd met terminale kanker. Hij wilde echter wél graag de vergaderingen voort zetten. Na het plegen van een telefoontje met Pepijn van der Spek werd geregeld dat Johnny Floorwalker zijn pilot voort zou zetten bij het VWS. Hierdoor kan Niels alsnog aanschuiven bij de vergaderingen, zonder het (zieken)huis te hoeven verlaten.

Positief voor milieu en financiën

De robot heeft echter een positief effect op meer gebieden dan alleen de gezondheidszorg. Zo brengt het ook milieu- en financiële voordelen met zich mee wanneer collega’s op afstand mee vergaderen. Zij hoeven immers geen reiskosten te betalen, creëren minder uitstoot en verliezen geen tijd in een file of drukke treincoupé.

Ook kan de robot een ondersteunde rol innemen: zo kan iemand van een helpdesk op afstand advies geven door even langs te rijden.

Voor nu is Johnny Floorwalker nog een pilot, om te beoordelen of robots standaard ingezet moeten worden. De robot zou eventueel een plaats krijgen in de nieuwe audiovisuele-dienstverlening van SSC-ICT, FMHaaglanden en de Belastingdienst.