Vernieuwde digitale gegevensuitwisseling ambulances

2 november 2022
DigitaleGegevensuitwisseling-Ambulance
Digitalisering
Nieuws

De vernieuwde digitale ambulanceberichten verbeteren de samenwerking tussen zorgverleners op de SEH en ambulancemedewerkers. Met deze vernieuwde digitale gegevensuitwisseling vanuit het programma Met spoed beschikbaar kunnen artsen en verpleegkundigen op de SEH zich nog beter en sneller voorbereiden op de komst van een patiënt.

Digitale gegevensuitwisseling

De berichten die vanuit de ambulance, digitaal, verstuurd worden geven continu actuele informatie over de status van de patiënt en de aankomsttijd van de ambulance op de SEH. Daarnaast wordt ook de informatie van onderzoeken die in de ambulance gedaan worden, meegestuurd. Denk bijvoorbeeld aan een hartfilmpje (ECG). Dit zorgt ervoor dat deze onderzoeken bij aankomst op de SEH niet nogmaals uitgevoerd hoeven te worden. Die tijdswinst is, zeker bij spoedeisende hulp, cruciaal.

De digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en spoedeisende hulp heeft nog een groot voordeel waar tijd mee gewonnen wordt. Doordat de zorgverleners op de SEH al voor aankomst van de patiënt beschikken over actuele medische gegevens, hoeven zij minder administratieve handelingen uit te voeren wanneer de patiënt eenmaal is gearriveerd.

De handmatige overdracht van de patiëntgegevens, en de administratieve taken die daarmee gemoeid zijn, behoren door de digitale gegevensuitwisseling grotendeels tot het verleden. Dat geldt ook voor de medewerkers van de ambulance. Zij kunnen veel gegevens die eerst handmatig ingevoerd of opgeschreven moesten worden nu aan de hand van keuzelijsten, digitaal, invullen.

Nieuwe versie digitale berichten

Vanaf 1 juli 2023 zal de landelijke server digitale vooraankondiging van Ambulance Zorg Nederland (AZN) alleen nog de vernieuwde versie (2.4.0) van de ambulanceberichten versturen. Op dit moment zijn de systemen van alle Nederlandse RAV's al geschikt voor de verwerking van de vernieuwde berichten. Dat geldt echter nog niet voor de SEH's. Nictiz roept ambulancediensten daarom op contact met de spoedeisende hulp uit hun regio te zoeken voor de implementatie van de vernieuwde, digitale ambulanceberichten.

SEH's die nog gebruikmaken van de oude versie van de digitale berichten (0.99), of die nog geen digitale berichten ondersteunen, worden verzocht contact op te nemen met hun ICT-leverancier. Nictiz en het programma Met spoed beschikbaar hebben hiervoor het 'stappenplan implementatie vernieuwde ambulanceberichten' gemaakt. Voor meer informatie of ondersteuning kunnen SEH's contact opnemen met info@metspoedbeschikbaar.nl

https://www.youtube.com/watch?v=5R8XZJEU9M8

In bovenstaande video vertellen Marco Bakker van de Ambulance Rotterdam-Rijnmond en Karin Djermor van de Spoedeisende Hulp Maasstad Ziekenhuis wat de uitwisseling voor hen betekent.