Opereren met een robot vraagt om de nodige kennis en kunde. In de praktijk kunnen videoanalyses van de verrichte operatie de vaardigheden van een operateur vooruit helpen.

Videoanalyse bewijst meerwaarde bij robotchirurgie

Operateurs kunnen bij chirurgie hulp krijgen van een zogenaamde operatierobot. Het instrument assisteert bij het uitvoeren van complexe operaties. Maar patiëntveiligheid staat centraal en daarom moet er aandacht zijn voor negatieve uitkomsten na de operatie en de oorzaak hiervan. De vaardigheden van de operateur spelen een belangrijke rol. Resultaatanalyse en videoanalyse van de operatie zijn twee methoden die hierin meer inzicht bieden. Dit blijk uit onderzoek van Alexander Beulens, arts-in-opleiding tot specialist ouderengeneeskunde die hier op 30 juni is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg is het niet alleen van belang om nieuwe operateurs op de juiste manier te trainen, maar ook om de vaardigheden van de actieve operateurs te beoordelen. Een manier om dit te doen is het inzetten van postoperatieve resultaatanalyse met inzet van videoanalyse. Tot op heden is er geen standaard van trainingsvereisten en certificering waaraan operateurs moeten voldoen om gebruik te maken van een operatierobot. Dit geldt op nationaal en op internationaal niveau. Willen operateurs zich verder bekwamen in robotchirurgie dan kon dat tot dusver via het volgen van cursussen of fellowships. Voor het bieden van kwalitatief hoogstaande en veilige zorg zou eigenlijk een officieel bewijs van vermogen een basisvoorwaarde moeten zijn.

Samen leren van videoanalyse

Beulens heeft tijdens zijn onderzoek een internationale groep van 30 urologen die robotchirurgie uitvoeren onder de loep genomen. Een meerderheid van hen is positief over het inzetten van de postoperatieve resultaatanalyse en een deel van hen maakt ook al gebruik video-analyse. De video-analyse gebeurt in groepsverband met het betrokken behandelteam. Op die manier kan men niet alleen van zichzelf leren maar juist ook van elkaar.

Ruimte voor innovatie

De privacy van de patiënt wordt bij deze analyses gewaarborgd. Er wordt voldaan aan de privacywetgeving door de operatievideo’s alleen in het elektronisch patiëntendossier vast te leggen en de analyse van de video te beperken tot het betrokken behandelteam. De operatierobot heeft zijn meerwaarde de afgelopen jaren al in heel veel OK’s meer dan bewezen. Toch is er altijd nog ruimte voor innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwende methode die chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis ontwikkeld hebben voor de Da Vinci operatierobot. Die methode wordt toegepast bij patiënten die aan de ziekte van Crohn lijden en een darmoperatie moeten ondergaan.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?