Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Virtual reality-therapie kan verslaafden helpen’

Een virtual reality-therapie biedt mogelijk hulp voor alcoholverslaafden die willen afkicken. Door de therapie kan de hunkering naar alcohol afnemen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dat stellen onderzoekers van het Chung-Ang University Hospital in Seoul. Zij zijn optimistisch over de potentie die de therapie heeft. "De technologie wordt al veel gebruikt in de psychologie en psychiatrie", aldus hoofdonderzoeker Doug Hyun Han tegen The Economic Times.

Zo wordt het gebruikt bij de behandeling van fobieën en posttraumatisch stresssyndroom. Het idee is om mensen op een veilige plek te confronteren met situaties die angst opwekken. Zo leren zij om beter met die situatie om te gaan. Volgens Han is er nog weinig bekend over de rol die virtual reality kan spelen bij verslavingen.

Sessies

Voor de studie volgden twaalf patiënten die van hun alcoholverslaving af willen een detox-programma en kregen ze tien sessies virtual reality-therapie, twee keer per week en vijf weken lang.

De sessies vonden plaats in drie verschillende settings; één in een ontspannen omgeving, één in een situatie met een hoger risico en één in een zogenoemde onaangename situatie. In het laatste geval werden de deelnemers omringd met beelden, geluiden en geuren die verwijzen naar mensen die ziek zijn van alcohol.

Scans

Vooraf aan de studie werden er hersenscans gemaakt van de deelnemers. Zij bleken een hogere gevoeligheid voor stimuli als alcohol te hebben dan mensen zonder een verslaving. Na de virtual reality-therapie veranderde dit beeld en toonde de scans een kleiner verschil, waardoor het verlangen naar alcohol ook minder was.

Volgens Han is de therapie een veelbelovende benadering van het behandelen van alcoholverslaving, mede door de manier waarop de patiënten in levensechte situaties worden gezet.

NU.nl

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen