Search
Close this search box.
Search

Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).

Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’

Het Virtueel Zorgcentrum van Rijnstate heeft de ‘de Maas implementatieprijs’ in ontvangst genomen. Deze eer wordt jaarlijks toegekend door RadboudUMC & HAN voor praktijkinnovaties, die geïnitieerd zijn door verpleegkundigen. De prijs erkent de overstijgende waarde en vernieuwende aanpak van het centrum. Verpleegkundigen Jennifer Overeem en Marloes van Kouwen, vertegenwoordigers van het centrum, ontvingen de prijs tijdens het congres ‘Hoe innoveer en transformeer jij als verpleegkundige?’.

Marloes van Kouwen en Jennifer Overeem vertellen op de website van Rijnstate: “We zijn ontzettend blij dat wij deze implementatieprijs hebben ontvangen voor de zorg die wij dagelijks uitvoeren, optimaliseren en waar we ons met hart en ziel voor inzetten. We zijn trots dat de input van ons verpleegkundig leiderschap leidt tot een vernieuwde en veilige vorm van zorg. Met het Virtueel Zorgcentrum kunnen we patiënten van zorg op maat voorzien.”

Thuismonitoring

Het Virtueel Zorgcentrum, een bijzonder initiatief van het Rijnstate Ziekenhuis, werd in juni 2020 versneld geopend. Deze snelle lancering was mede mogelijk door de ervaringen die opgedaan werden tijdens de pandemie, waarbij de focus op thuismonitoring en digitalisering onverwacht versnelde.

Rijnstate is zodoende een van de eerste ziekenhuizen waarbij het Virtueel Zorgcentrum een centrale plek binnen de organisatie heeft. Vanuit deze afdeling zorgen gespecialiseerde verpleegkundigen voor patiënten thuis. Dit doen zij met behulp van verschillende innovaties. Bijvoorbeeld met een digitale pleister, apps en vragenlijsten die de patiënten invullen. Zo monitoren zij dagelijks de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Ook is er minimaal een keer per dag telefonisch contact.

Virtueel Zorgcentrum helpt verschillende patiënten

In het Virtueel Zorgcentrum worden diverse patiëntgroepen, zowel klinisch als poliklinisch, thuis gemonitord. Het centrum biedt gespecialiseerde zorg na ziekenhuisopnames of operaties, vermindert de noodzaak voor frequente ziekenhuisbezoeken bij poliklinische behandelingen, en biedt zelfs medicatie thuis aan via het Medicatie@home-project. Deze aanpak stelt patiënten in staat om in hun eigen omgeving te herstellen of behandeld te worden, wat bijdraagt aan hun comfort en welzijn.

Het winnen van de Maas implementatieprijs is een erkenning voor de innovatieve benadering van het Virtueel Zorgcentrum. De jury noemde het werk van het Virtueel Zorgcentrum ‘overstijgend en vernieuwend’. Ook vonden zij het team een inspiratiebron voor verpleegkundig leiderschap.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?