Search
Close this search box.
Search

VWS: 8 miljoen voor hightech pandemiebestrijding

Innovatieve technologie moet in de toekomt gaan helpen bij de pandemiebestrijding. Om de ontwikkeling van innovaties aan te jagen, stelt het ministerie van VWS een speciale subsidie van acht miljoen in voor kennisinstellingen. Doel: het naar de markt brengen van technieken die kunnen leiden tot snellere ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen in een toekomstige pandemie.

De subsidieregeling van acht miljoen is per 1 december 2022 geopend voor kennisinstellingen door de Rijksdienst Voor ondernemend Nederland. Minister Ernst Kuipers (VWS): “We hebben gezien hoe snel en goed academici samen kunnen werken bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Zonder vernieuwing kunnen we een toekomstige pandemie niet sneller of beter bestrijden. Daarom vind ik het belangrijk dat we als ministerie een zet geven aan het tot stand komen van een innoverend ecosysteem, waarin de juiste mensen en middelen vanuit de wetenschap en het bedrijfsleven bij elkaar gebracht worden.”

Corona leidt tot snelle innovaties

Inmiddels heeft de COVID-crisis al gezorgd voor flink wat innovaties en hightech bij de life sciences om tot een gerichtere pandemiebestrijding te komen. Denk onder meer aan de betrouwbare thuistests die op de markt zijn gekomen, nieuwe vormen van inenting maar ook aan corona-apps. Of wat te denken aan het onlangs door Nivel gepresenteerde nieuwe FluCov Dashboard. Dit dashboard biedt real-time data, zodat beter kan worden gekomen tot adequate preventie- en bestrijdingsmaatregelen tegen de wereldwijde circulatie van respiratoire virussen, waaronder influenza en corona.

Pandemiebestrijding & innovatief ecosysteem

Hoe de volgende pandemie eruit ziet weten we niet, maar we weten wel dat een eventuele nieuwe pandemie vraagt om snelle en vernieuwende oplossingen ten behoeve van pandemiebestrijding. Op de website van VWS lezen we: ‘In Nederland is veel kennisontwikkeling, maar deze kennis wordt nog niet altijd omgezet in resultaten. Daarom vindt het ministerie van VWS het belangrijk dat deze subsidieregeling er nu voor kennisinstellingen en startups ligt,  zodat Nederland zo goed mogelijk voorbereid is op een eventuele nieuwe pandemie.’

Het expliciete doel van de subsidie is de ontwikkeling van een innovatief ecosysteem tussen wetenschappers en het bedrijfsleven. Het beschikbare geld komt uit het budget van de kabinetsbrede aanpak van pandemische paraatheid. De subsidieregeling valt onder de Thematische Technology Transfer-regeling (TTT) die zich richt op ziekteverwekkers met pandemisch potentieel.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?