Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Wachtlijsten blijken in Nederland laag

In de afgelopen jaren zijn de wachtlijsten voor vervangende heup- en knieoperaties en staaroperaties in Nederland aanzienlijk gedaald. En daarmee heeft Nederland samen met Denemarken de kortste wachtlijsten van de twaalf OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Dit blijkt uit een recent onderzoek door OESO en de universiteit van York.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Trend werpt vruchten af
OESO onderzocht de wachttijden van diverse ziekenhuizen van 2000 tot nu. De wachtlijst in Nederland blijkt het kortst: de gemiddelde wachttijd is korter dan anderhalve maand. Doorgaans moet een patiënt aanzienlijk langer wachten op deze planbare behandelingen; vergeleken met veertien jaar geleden zijn de wachttijden meer dan gehalveerd voor diverse procedures. Ook in Denemarken zijn de wachttijden korter, zelfs inclusief de extra wachttijd van de huisarts, die doorverwijst. De grootste daling in de wachttijden zijn terug te zien in de eerste jaren.

Online dataverwerking biedt snelheid
Nederlandse ziekenhuizen rapporten hun data over wachttijden iedere maand op hun websites. Zo leest de patiënt hoe lang hij kan verwachten dat zijn specifieke wachttijd is. De zorginformatiebron MediQuest verzamelt alle data. Deze manier van dataverwerking vormt een belangrijke bijdrage aan de korte wachtlijsten.

Bron: www.healthpolicyjrnl.com, Measuring and comparing health care waiting times in OECD countries

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen