Wegwijzer AI en Corona steun in strijd tegen Covid-19

Het ministerie van VWS biedt sinds kort de ‘Wegwijzer AI en Corona’ aan op de website datavoorgezondheid.nl. De wegwijzer is een initiatief van het programma Waardevolle AI voor gezondheid van VWS. Hij is bedoeld voor zorgprofessionals en innovators die willen weten hoe de waarde van AI snel en verantwoord kan worden ingezet om COVID-19 het hoofd te bieden.

Hoewel de hoogtepunt van de coronacrisis voor nu even achter de rug lijkt, zal de impact van het virus zich nog lange tijd doen voelen. Kunstmatige intelligentie kan in het kader van COVID-19 bijdragen aan het stellen van de diagnose en het verbeteren van behandelmogelijkheden van patiënten die nu, of in de toekomst, van COVID-19 verdacht worden. De afgelopen maanden zijn er al diverse initiatieven op dit gebied naar buiten gebracht.

Op de vraag hoe AI snel en verantwoord kan worden ingezet, moet de ‘Wegwijzer AI en Corona’ antwoorden geven. De wegwijzer bevat FAQ’s, publicaties, databronnen en best-practices. Daarnaast zijn er richtsnoeren te vinden voor de uitleg van wetgeving en hulpmiddelen voor het analyseren van informatie. Zorgprofessionals en innovators kunnen de informatie gebruiken in aanvulling op de eerder gepubliceerde ‘Wegwijzer AI in de zorg’.

AI in zorg meer in belangstelling

Het VWS-programma Waardevolle AI voor gezondheid moet zorgpartijen helpen de potentie van AI om te zetten naar concreet ervaren waarde voor patiënten, zorgverleners en burgers. Dat kan onder meer door nieuwe initiatieven samen te brengen en te ondersteunen, kennis te delen en samen met het veld hulpmiddelen voor ontwikkeling en implementatie van betrouwbare en mensgerichte AI te ontwikkelen. AI in de zorg staat sinds de uitbraak van het coronavirus nog meer in de belangstelling.

“We horen en zien zoveel mooie initiatieven uit het veld,” stelt programmamanager Annemieke Nennie. “De kennis en inzichten van iedereen die nu hard aan het werk is, is zeer waardevol om anderen snel op weg te helpen. Zo krijgen we samen controle over het coronavirus en werken we aan een toekomst met de juiste zorg, op de juiste plek.”

In het kader van de pandemie is er vanuit de NL AI Coalitie een speciale themagroep COVID-19 AI-toepassingen ingericht. Voor deze themagroep trekt VWS het initiatief om alle AI-toepassingen die momenteel in het kader van COVID-19 worden ontwikkeld of zijn toegepast te verzamelen in één centrale lijst. COVID-19 toepassingen kunnen gemeld worden via dit formulier.

Wegwijzer AI in de zorg

De ‘Wegwijzer AI in de zorg’ bundelt informatie over wetten, kaders, Kamerbrieven, (onderzoeks-)rapporten en praktische handreikingen met betrekking tot AI in de zorg. Deze wegwijzer is bedoeld voor (zorg)professionals die willen starten of bezig zijn met het ontwikkelen of toepassen van AI. Speciaal voor de aandachtspunten die extra van toepassing zijn bij de implementatie van AI-toepassingen in relatie tot COVID-19, is er de Wegwijzer AI en Corona.

De wegwijzer AI en Corona is mogelijk gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundigen uit het veld. Best practices of publicaties met betrekking tot corona die vrij ter beschikking staan, kunnen gestuurd worden naar sturen aan di-ai@minvws.nl. Wie een COVID-19 toepassing in ontwikkeling heeft en die wil delen met de Nederlandse AI Coalitie, kan dat doen via dit formulier.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?