Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

YourRhytmics ontwikkelt tool om mate van hartritmestoornis te bepalen

Het bedrijf YourRhythmics, een spin-off bedrijf van het Maastricht UMC+ en gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, werkt aan de ontwikkeling van een innovatieve medische tool om de mate van boezemfibrilleren te bepalen. De informatie verkregen via het nieuwe apparaat geeft de behandelend cardioloog het meest passende behandeladvies voor patiënten met deze aandoening.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zes miljoen Europeanen

Boezemfibrilleren (het plots op hol slaan van je hartslag) is een veel voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen en komt voor bij meer dan 240.000 Nederlanders en ruim zes miljoen Europeanen. Artsen hebben soms wel twee jaar nodig om deze kwaal bij een patiënt volledig onder controle te krijgen. De kans op succes wordt echter steeds kleiner als de behandeling op zich laat wachten. Daarnaast veroorzaakt het veel ongemak bij de patiënt.

Een geavanceerde ECG, ofwel een hartfilmpje meet uiterst nauwkeurig de mate van boezemfibrilleren. Die meting vindt zowel uitwendig plaats middels diverse plakkers op de borstkas, als inwendig in de slokdarm dichtbij het hart. De speciaal ontwikkelde software analyseert vervolgens de meetgegevens en adviseert aan de hand van een klinische database de meest geschikte therapie voor de patiënt. Hierdoor kunnen patiënten die last hebben van boezemfibrilleren sneller en directer met de best passende behandeling geholpen worden.

Productierijp

Een aantal studies heeft aangetoond dat dit principe uitstekend werkt. Echter, voordat het product op de markt kan worden gebracht zijn nog een aantal ontwikkelingsstappen nodig. Er moeten onder andere nog diverse klinische onderzoeken bij patiënten worden verricht in samenwerking met cardiologen. Bovendien moet het medische apparaat nog ‘productierijp’ gemaakt worden voor een optimale werking. Ook dient er een CE-keurmerk verkregen te worden.

De verdere ontwikkeling hiervan wordt middels subsidies ondersteund door CTMM en VPZL (Valorisatie Programma Zuid-Limburg). YourRhythmics is het eerste bedrijf waarin Brightlands Maastricht Health Campus zelf rechtstreeks in investeert en participeert. Verwacht wordt dat de medische tool vanaf 2018 beschikbaar komt op de onderzoeksmarkt en dat de eerste ziekenhuizen er vanaf dat moment mee kunnen gaan werken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen