YourRhytmics ontwikkelt tool om mate van hartritmestoornis te bepalen

Het bedrijf YourRhythmics, een spin-off bedrijf van het Maastricht UMC+ en gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, werkt aan de ontwikkeling van een innovatieve medische tool om de mate van boezemfibrilleren te bepalen. De informatie verkregen via het nieuwe apparaat geeft de behandelend cardioloog het meest passende behandeladvies voor patiënten met deze aandoening.

Zes miljoen Europeanen

Boezemfibrilleren (het plots op hol slaan van je hartslag) is een veel voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen en komt voor bij meer dan 240.000 Nederlanders en ruim zes miljoen Europeanen. Artsen hebben soms wel twee jaar nodig om deze kwaal bij een patiënt volledig onder controle te krijgen. De kans op succes wordt echter steeds kleiner als de behandeling op zich laat wachten. Daarnaast veroorzaakt het veel ongemak bij de patiënt.

Een geavanceerde ECG, ofwel een hartfilmpje meet uiterst nauwkeurig de mate van boezemfibrilleren. Die meting vindt zowel uitwendig plaats middels diverse plakkers op de borstkas, als inwendig in de slokdarm dichtbij het hart. De speciaal ontwikkelde software analyseert vervolgens de meetgegevens en adviseert aan de hand van een klinische database de meest geschikte therapie voor de patiënt. Hierdoor kunnen patiënten die last hebben van boezemfibrilleren sneller en directer met de best passende behandeling geholpen worden.

Productierijp

Een aantal studies heeft aangetoond dat dit principe uitstekend werkt. Echter, voordat het product op de markt kan worden gebracht zijn nog een aantal ontwikkelingsstappen nodig. Er moeten onder andere nog diverse klinische onderzoeken bij patiënten worden verricht in samenwerking met cardiologen. Bovendien moet het medische apparaat nog ‘productierijp’ gemaakt worden voor een optimale werking. Ook dient er een CE-keurmerk verkregen te worden.

De verdere ontwikkeling hiervan wordt middels subsidies ondersteund door CTMM en VPZL (Valorisatie Programma Zuid-Limburg). YourRhythmics is het eerste bedrijf waarin Brightlands Maastricht Health Campus zelf rechtstreeks in investeert en participeert. Verwacht wordt dat de medische tool vanaf 2018 beschikbaar komt op de onderzoeksmarkt en dat de eerste ziekenhuizen er vanaf dat moment mee kunnen gaan werken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?