Search
Close this search box.
Search

Zorg-ICT’ers verwachten dat AI werkdruk verlaagt

De nieuwe AI-monitor 2023 van M&I/Partners gaat over de stand van zaken van AI bij Nederlandse ziekenhuizen. Hiervoor werden 53 CIO’s, CMIO’s en ICT-managers en hoofden ICT van 42 ziekenhuizen ondervraagd. AI blijkt steeds bekender en steeds vaker toegepast te worden. Ook verwacht de overgrote meerderheid van de zorg-ICT’ers, 64%, dat AI gaat helpen om de werkdruk in ziekenhuizen te verlagen. In de vorige AI Monitor Ziekenhuizen was dit met 43% nog een minderheid.

Kunstmatige intelligentie is in de zorgsector bezig aan een onstuitbare opmars en er wordt zelfs verwacht dat het gaat helpen om de werkdruk te verlagen. AI wordt ingezet bij onderzoeken, diagnostiek, behandelingen, maar ook bij het optimaliseren van logistieke proces. Hoe snel de ontwikkelingen rond AI gaan bleek uit vele voorgaande berichten bij ICT&health en onlangs ook op de HIMSS in Chicago, waar onder meer de mogelijkheden van ChatGPT-achtige toepassingen in de zorg voorbijkwamen. Recent nieuws in dit kader is dat Epic en Microsoft samen gaan werken aan de integratie van generatieve AI-technologie in de EPD-software van Epic.

AI Monitor 2023

De nieuwe AI Monitor Ziekenhuizen 2023, een jaarlijks onderzoek van M&I/Partners, laat ook zien dat AI trending is. Het onderzoek toont dat de verwachtingen in ziekenhuizen zelfs hooggespannen zijn. Een ruime meerderheid van de ICT’ers in de zorg, 64% om precies te zijn, verwacht bijvoorbeeld dat de werkdruk voor specialisten in meer of mindere mate afneemt door de inzet van AI. In de vorige AI Monitor Ziekenhuizen was dit nog een minderheid (43%). Een grote meerderheid (73%) verwacht ook een lagere werkdruk voor ondersteunende diensten. 

Radiologie is AI-koploper

De  belangrijkste drijfveer voor de inzet van kunstmatige intelligentie blijft, zo blijkt uit de monitor, echter het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Het begrip AI blijkt in de ziekenhuizen steeds meer ingeburgerd en het middel wordt op verschillende manieren ook steeds vaker in de praktijk ingezet. Het beleid omtrent artificiële intelligentie is het afgelopen jaar echter ongeveer hetzelfde gebleven.    

AI wordt in Nederlandse ziekenhuizen voornamelijk ingezet op het gebied van diagnostiek of diagnoseondersteuning. Andere processen waar AI steeds vaker wordt ingezet zijn interventie of therapeutische beslisondersteuning, prognose-ondersteuning, planning en roostering en de allocatie van middelen. Radiologie blijft het specialisme met de meeste AI-implementaties en AI-experimenten. Een meerderheid van de deelnemende ziekenhuizen, liefst 64%, is in meer of mindere mate bezig met het experimenteren of implementeren van AI.

Minister Kuipers van VWS onderkent ook  het grote belang van kunstmatige intelligentie in de zorg en had het hier onlangs nog uitgebreid over in een speciale brief aan de Tweede Kamer. In die brief wijst hij onder meer op het grote belang van toegankelijke secundaire data voor ontwikkelaars van AI-gestuurde toepassingen.

Download hier het onderzoek.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?