Slimme horloges met hartslagmeters, zoals de Apple Watch, spelen ook steeds vaker een rol bij het ontdekken van hartritmestoornissen zoals Atriumfibrilleren.

Zorg rondom hartritmestoornis verbeterd door nieuwe afspraken

De afspraken die zorgorganisaties in de regio Gelderse Vallei in 2022 hebben gemaakt over patienten met atriumfibrilleren (AF) blijken in de praktijk goed uit te pakken. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen. Bij de nieuwe afspraken is uitgegaan van het principe ‘juiste zorg op de juiste plek’. Dat betekent dat de zorg in principe door de huisarts of POH wordt uitgevoerd en indien nodig neemt het ziekenhuis de zorg over.

Bij een hartritmestoornis door atriumfibrilleren klopt het hart onregelmatig en meestal sneller, vaak met meer dan honderd slagen per minuut terwijl men zich niet inspant. Naar verwachting stijgt het aantal patiënten met atriumfibrilleren de komende jaren flink. Immers, mensen worden ouder en de overlevingskans van mensen bij hart- en vaatziekten/aandoeningen neemt toe. De huisartsen en cardiologen hebben daarom afspraken gemaakt wie wat doet en wanneer.

Het is duidelijk wanneer de huisarts de patiënt naar de cardioloog verwijst en wanneer de cardioloog weer terugverwijst naar de huisarts. Patiënten merken in de praktijk niet zoveel van de veranderde werkafspraken tussen de zorgverleners.  

Kennis over hartritmestoornis 

Door de nieuwe werkafspraken wordt ook de druk op de ziekenhuiszorg verlicht. Cardioloog Ronald Walhout van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Onder huisartsen en praktijkondersteuners is er meer aandacht voor en kennis over atriumfibrilleren. Daardoor krijgen wij, als cardiologen, in het algemeen gerichtere vragen en verwijzingen. Daarnaast verwijzen we nu ook sneller terug naar de huisarts, veel patiënten vinden dat fijn.”

“De afspraken zijn heel duidelijk voor iedereen. Voor mij als huisarts, maar ook voor de praktijkondersteuner (POH) en de cardioloog in het ziekenhuis. Ik weet waar ik op moet letten, de POH weet welke stappen we moeten doorlopen en het overleg met de cardioloog is een stuk makkelijker”, zegt huisarts Alikhil uit Veenendaal.  

Gepersonaliseerde zorg

Het verplaatsen van zorg is een mogelijkheid om de druk op het zorg het hoofd te bieden. Daarbij is het in het geval van hartaandoeningen ook steeds beter mogelijk om de zorgverlening te personaliseren. Zo ontwikkelen onderzoekers van Amsterdam UMC samen met internationale partners, een AI-gestuurd model dat onder meer wordt gevoed met data omtrent bloedwaarden, hartfilmpjes en symptomen. De onderzoekers hopen dat dit model in de toekomst meer tijdige en gepersonaliseerde zorg mogelijk maakt.

Slimme horloges met ingebouwde hartslagmeter en ECG-functie, zoals de Apple Watch, spelen ook een steeds belangrijkere rol bij de detectie van een hartritmestoornis zoals atriumfibrilleren. Op dit moment onderzoekt Cardiologie Centra Nederland of de Apple Watch ingezet kan worden om boezemfibrilleren (AFib) in een vroegtijdig stadium op te sporen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?