Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ZorgkaartNederland publiceert in december top 2019

ZorgkaartNederland bestaat tien jaar en viert dat met de bekendmaking van de tien best gewaardeerde ziekenhuizen, klinieken en verpleeghuizen op de website. Deze ZorgkaartNederland Top 2019 onderscheidingen worden op 3 december bekend gemaakt. Alle ziekenhuizen en klinieken met meer dan honderd waarderingen in 2019 maken kans op de prijs. Voor verpleeghuizen is een minimum van dertig waarderingen nodig. De telling is op 15 november.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Iemand die een ziekenhuis of kliniek waardeert op Zorgkaart moet voor zeven vragen een waardering geven, bijvoorbeeld over het nakomen van afspraken, de behandeling of het luisteren naar de patiënt. Ten slotte wordt ook gevraagd of de patiënt de instelling zou aanbevelen aan anderen.

Voor verpleeghuizen zijn er zes waarderingsvragen en ook een vraag over wel of niet aanbevelen aan anderen. Alle cijfers wegen even zwaar. De Top 2019 is de opvolger van de patiëntvriendelijkheidsprijs, waar één zorgaanbieder per sector de prijs ontving.

De bekendmaking is in de ochtend van 3 december. Na de bekendmaking van de Top 2019 in de ochtend van 3 december volgt in de middag een symposium in Amersfoort over ZorgkaartNederland en het gebruiken en inzetten van waarderingen.

Anderhalf miljoen bezoekers per maand

Op ZorgkaartNederland kunnen mensen hun ervaring met een zorgverlener plaatsen, na een bezoek aan ziekenhuis, kliniek, praktijk of andere zorginstelling. Door een nieuwe manier van werken is nu met nog meer zekerheid te stellen dat deze reacties daadwerkelijk van patiënten afkomstig zijn.

Voorafgaand aan de plaatsing van de review vindt niet alleen een redactionele toets plaats, maar ook vooraf wordt deze beoordeeld om te kijken of het om een review gaat van een authentieke patiënten niet van bijvoorbeeld een zorgverlener zelf.

Het aantal mensen dat uitzoekt welke zorgaanbieder het beste bij hen past, groeit gestaag. Na tien jaar trekt de website bijna anderhalf miljoen bezoekers per maand. Er staan meer dan 720.000 waarderingen online.

De Patiëntenfederatie Nederland lanceerde de website ZorgkaartNederland in 2009 als een onafhankelijk initiatief. In 2017 werd de website genoemd als onderdeel van een plan van toenmalig minister Schippers van VWS om de helderheid van kwaliteit en kosten van zorg voor patiënten rigoureus te verbeteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen