Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ZorgkaartNederland uitgebreid via samenwerking Patiëntenfederatie, ZKN

Patiëntenfederatie Nederland en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) vernieuwen hun samenwerking op het gebied van helpen met zorgkeuzes met twee jaar tot 2020. Het doel is om via ZorgkaartNederland beter inzicht te geven in patiëntervaringen in zelfstandige klinieken. Deze ervaringen moeten helpen bij het kiezen van een passende zorgverlener of -instelling.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Patiëntenfederatie lanceerde de website ZorgkaartNederland in 2009 als een onafhankelijk initiatief. Inmiddels hebben ruim 600.000 mensen hun ervaring met de zorg op deze ervaringssite gedeeld. Verder zijn er 125.000 zorgaanbieders te vinden op de site, die elke maand door meer dan één miljoen mensen bezocht wordt. In 2017 werd de website genoemd als onderdeel van een plan van toenmalig minister Schippers van VWS om de helderheid van kwaliteit en kosten van zorg voor patiënten rigoureus te verbeteren.

Verdere ontwikkeling ervaringssite

In 2014 is de eerste overeenkomst getekend tussen Patiëntenfederatie en ZKN. In de nieuwe versie ligt nog meer dan voorheen de nadruk op samenwerking en informatievoorziening. Ook gaat ZKN deel uitmaken van de adviesraad van ZorgkaartNederland. Deze adviesraad zet zich in voor de verdere ontwikkeling van de ervaringssite.

“Er is grote behoefte aan zo’n platform en deze behoefte neemt alleen maar toe,” vertelt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Bij het kiezen van de beste zorg hebben mensen behoefte aan betrouwbare informatie. Door het grote aantal waarderingen op ZorgkaartNederland kunnen we zulke informatie bieden. Door samen te werken met ZKN kunnen we nog meer waarderingen ophalen van mensen die zorg krijgen in een zelfstandige kliniek.”

Groeiend gebruik ZorgkaartNederland

Paulette Timmerman, directeur ZKN, merkt dat via ZorgkaartNederland steeds meer mensen de kwaliteit en meerwaarde van zorg in klinieken ontdekken. “Eind 2017 hadden zelfstandige klinieken gezamenlijk bijna 40.000 beoordelingen. We zijn dan ook verheugd om onze samenwerking met ZorgkaartNederland voort te zetten.”

ZKN is de koepel van bijna 150 zelfstandige klinieken met samen ruim 350 vestigingen in Nederland. In deze klinieken kunnen mensen terecht voor medisch-specialistische zorg, met name voor specifieke, goed planbare behandelingen. 94 procent van de klinieken levert enige mate van verzekerde zorg.

De klinieken voeren het ZKN-keurmerk, dat door onafhankelijke instanties wordt getoetst. Dit keurmerk geeft aan dat er goede kwaliteit van zorg is en dat er veilig wordt gewerkt. Patiënten gaven de zelfstandige klinieken in 2017 een rapportcijfer van 8,8.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen