Search
Close this search box.
Search

Digitalisering kan in theorie helpen om de werkdruk in de zorg te verminderen. Onderzoek laat echter zien dat er op de werkvloer de nodige weerstand tegen is en dat zowel de inzet en de adoptie van ICT moet worden verbeterd.

1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  

Ruim één op de vijf zorgprofessionals (22%) geeft aan dat ze bij voorkeur hun baan zonder ICT zouden willen doen. Dit blijkt uit onderzoek van ICT-dienstverlener Ictivity in samenwerking met Motivaction. Liefst 73% van de ondervraagde zorgmedewerkers vindt dat hun organisatie niet goed is aangepast aan de digitaliseringsgolf. Het onderzoek, dat antwoorden verzamelde van 559 zorgprofessionals actief in sectoren zoals GGZ, jeugd-, en thuiszorg, laat goed de kloof zien tussen de digitale mogelijkheden en de waardering daarvan in de praktijk.

Het rapport laat zien dat ruim één op de vijf zorgprofessionals (22%) bij voorkeur werkt zonder IT. Slechts 26% vindt dat de bestaande IT-systemen hun productiviteit verhoogt, terwijl 73% aangeeft dat digitalisering om een andere benadering van het werk vraagt. Er is in de praktijk dus een gapend gat tussen wat er in theorie mogelijk is met de digitale infrastructuur en hoe dat in de praktijk wordt beleefd. Een kwart van de medewerkers is zelfs van mening dat hun organisatie onvoldoende digitale competenties in huis heeft.

Weerstand tegen ICT

Het rapport bespreekt aan het begin de grote problemen in de zorg zoals personeelstekorten, werkdruk en de nasleep van de pandemie. Al die problemen maken het effectief gebruik van digitale tools en slimme ICT noodzakelijker. De gesignaleerde weerstand en het gebrek aan vertrouwen in digitale middelen bemoeilijken echter deze oplossingsrichting. Het is daarom nodig om de adoptie en het gebruik van ICT in de zorg beter te begeleiden. Digitalisering in de zorg roept kortom onder het personeel gemengde gevoelens op, terwijl het de oplossing kan zijn voor een aantal problemen. Het is daarom jammer dat veel zorgmedewerkers deze mogelijkheden momenteel niet zozeer als nuttig hulpmiddel zien, maar meer als een last ervaren.

Digitale werkplek beter benutten


De onderzoekers stellen ook vast dat medewerkers een gebrek aan digitaal leiderschap in hun zorgorganisatie ervaren. Slechts 13% van de ondervraagde zorgmedewerkers ziet bijvoorbeeld hun eigen organisatie als een voorloper op het gebied van IT. Naast de focus op ICT en digitalisering, heeft het onderzoek ook aandacht voor de passie en toewijding van zorgmedewerkers, die ondanks de gesignaleerde problematiek nog volop aanwezig zijn. Duidelijk is ook dat er een breed gedragen wens is om beter beloond te worden. Professionals willen hiernaast meer tijd aan hun cliënten en minder tijd aan administratie besteden.

Betere ICT-adoptie noodzakelijk

Het rapport concludeert tot slot dat er in de praktijk nog te veel ICT-mogelijkheden onbenut blijven om de werkomstandigheden en zorgkwaliteit te verbeteren. Wilbert van Beek, directeur van Ictivity vertelt: “Gezien de uitdagingen waar de zorg mee kampt, is het essentieel dat het werk anders en efficiënter wordt ingericht. Digitalisering biedt aanzienlijke mogelijkheden voor betere kwaliteit van de zorg en meer werkplezier, maar het is voor zorgmedewerkers soms enkel een last. Dat is jammer, want hier liggen enorme kansen.”


“Het is belangrijk dat organisaties samen met medewerkers nagaan in welke processen verbeteringen mogelijk zijn en hoe je deze anders kunt inrichten op een manier die past bij hun werkwijze. Daarbij is continu voldoende aandacht voor IT-adoptie noodzakelijk, zodat medewerkers hun weg weten te vinden in de digitale werkplek. Met als uiteindelijk uitgangspunt dat medewerkers meer tijd overhouden voor zaken die er echt toe doen: namelijk de zorg voor cliënten.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?