Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

3D-video moet bewustzijn over hoofd-halskanker vergroten

De kennis van Nederlanders over hoofd-halskanker blijft onvoldoende. 63 procent van de Nederlanders kent deze vorm van kanker niet. Dit blijkt uit een publiekspeiling van de Patiëntenvereniging Hoofd-Hals onder 800 Nederlanders. Om het Nederlandse publiek bewuster maken van het regelmatig checken van het hoofd-halsgebied, start de vereniging een campagne. In de campagne staan de effecten van de ziekte op het gezicht centraal, waarbij 3D-videomapping-technologie wordt ingezet om de gevolgen beter te illustreren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

21 september wordt dit jaar voor de zesde keer de Make Sense-campagne gehouden, een internationale awareness-week voor hoofd-halskanker. Doel van deze campagne is vroege herkenning van symptomen die op kanker in het hoofd-halsgebied kunnen wijzen. Dat is belangrijk omdat een tijdige diagnose de kans op een succesvolle en misschien minder ingrijpende behandeling flink kan vergroten. Dit jaar gaat de campagne over veranderingen in het uiterlijk die het gevolg kunnen zijn van kanker in het hoofd-halsgebied. De 3D-video technologie wordt hierbij voor het eerst ingezet

Gezichten als driedimensionaal filmdoek

In de bijbehorende campagnevideo’s worden Nederlandse koppels (tweelingzussen, partners en moeder + dochter) geconfronteerd met het ziekteverloop via 3D videomapping-techniek. De gezichten fungeren als een soort driedimensionaal filmdoek, waarop het ziekteverloop digitaal geprojecteerd wordt.

Om de 3D-projecties mogelijk te maken zijn speciale projectors en nauwkeurige computermetingen nodig. Met het confronterende eindresultaat hoopt de patiëntenvereniging mensen aan het denken te zetten. Het is volgens de patiëntenvereniging voor het eerst dat de techniek wordt ingezet om een ziekte als kanker visueel te maken. 3D-videotechnologie wordt wel steeds vaker ingezet voor opleidingsdoeleinden en om bijvoorbeeld chirurgen in de operatiekamer te ondersteunen.

3D-video voor bewustwording

Dr. Simone Eerenstein, KNO-arts en hoofd-halschirurg namens de Nederlandse Werkgroep Hoofd-hals Tumoren (NWHHT), hoopt dat de video’s mensen alerter maken op de ziekte en de gevaren hiervan. “De campagne is namelijk hard nodig. Een groot deel van de Nederlanders checkt het gebied rondom hun keel, mond en neus niet genoeg op verdachte plekjes. Dat is zorgwekkend, want door de onbekendheid wordt de diagnose nog te vaak laat gesteld. 60 procent van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium. Meer dan de helft van deze patiënten overlijdt binnen vijf jaar.”

Alert op symptomen

Het is volgens Patiëntenvereniging HOOFD-HALS dan ook belangrijk dat mensen alert zijn op symptomen. Maak een afspraak met een huisarts wanneer er sprake is van één van de volgende symptomen voor langer dan drie weken: een pijnlijke tong, niet genezende zweertjes, rode of witte vlekjes in mond, keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus.

Patiënt Hans van Lierop noemt hoofd-halskanker in het persbericht van de vereniging een sluipmoordenaar. Zijn leven is compleet veranderd. “Door de operatie aan mijn kaak is mijn gezicht is nu asymmetrisch. Er is huid uit mijn been gebruikt om het zieke deel te vervangen, maar heeft dus een andere kleur en structuur. Daarnaast heb ik geen tanden meer, waardoor mijn mond naar binnentrekt. Eten en praten gaat moeizaam en ook sociaal heeft het grote impact gehad.”

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH) is een landelijke patiëntenorganisatie voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied en hun naasten. De vereniging ondersteunt je met (medische) informatie, contact met lotgenoten, belangenbehartiging bij derden en nazorg.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen