Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Big data ondersteunt geïntegreerd diagnostiek-concept

Het LKCH-lab van het UMC Utrecht en Result Laboratorium gaan samenwerken om 1e, 2e en 3e lijns diagnostiek geïntegreerd aan te bieden aan patiënten en zorgverleners. Het concept combineert directe toegang tot laboratoriumexperts met de nieuwste inzichten in het diagnosticeren van ziekten via big data analyses, stellen de initiatiefnemers. Zo moeten overbodige doorverwijzingen voorkomen worden.

Het ‘1-2-3 Laboratoria’-concept van het Laboratorium voor Klinische Chemie en Haematologie (LKCH) en Result Laboratorium is gebaseerd op een ‘intensief en uniek samenwerkingsverband’. Niet eerder zou op deze schaal  de 1e, 2e en 3e lijns diagnostiek op een geïntegreerde wijze ter beschikking komen aan de patiënt en zorgverlener. De krachten van de twee laboratoria op het gebied van diagnostiek, onderzoek, innovatie, onderwijs en bedrijfsvoering worden gebundeld, waarmee volgens de twee partijen de kwaliteit en efficiency van de zorg wordt verbeterd.

Het concept realiseert voor alle aanvragers een directe toegang tot zowel 1ste, 2e als 3e lijn expertise en faciliteiten. Hiermee is volgens een persbericht van UMC Utecht een breed diagnostiek pakket gegarandeerd, gesuperviseerd door een grote groep laboratoriumspecialisten die het volledige terrein van de klinische chemie beheersen en zo een goede consultatieve dienstverlening waarborgen. Verder zou de samenwerking unieke mogelijkheden opleveren voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek op en zal het onderwijs- en nascholingspakket kunnen worden uitgebreid.

Leren via big data analyses

Het samenwerkingsverband start in een verzorgingsgebied van circa 1,5 miljoen mensen, circa 9 procent van de Nederlandse bevolking. “Uiteraard hopen we dat dit initiatief navolging krijgt, ” stelt prof. Wouter van Solinge, hoofd van het LKCH van het UMC Utrecht. “Iedereen wil graag verzekerd zijn van de beste diagnose. De kracht van dit concept ligt in de directe toegang tot deze laboratorium experts, gecombineerd met en ondersteund door de nieuwste inzichten in het diagnosticeren van ziekten die big data analyses ons leren. De schaalgrootte van dit samenwerkingsverband biedt een schat aan gegevens die ons in staat stellen ziektes nog eerder op te sporen en de uitkomst van behandelingen beter te voorspellen. ”

Beperking doorverwijzen

Hoe het concept in de praktijk moet werken, wordt geschetst aan de hand van een voorbeeld. Een patiënt komt bij de huisarts en die besluit na onderzoek en gesprek laboratoriumonderzoek aan te vragen. Veelal komt de uitslag terug en kan de huisarts samen met de patiënt de beste behandeling kiezen. Maar soms blijkt de uitslag van het onderzoek te wijzen op een mogelijk ingewikkelder oorzaak dan aanvankelijk gedacht. Vaak wordt een patiënt dan doorverwezen naar een specialist, voor verder onderzoek.

“Dit is lang niet altijd nodig,” zegt dr. Warry van Gelder, medisch directeur van Result laboratorium. “Met het 1-2-3-concept hoeft de patiënt bij wijze van spreken geen stap buiten de spreekkamer van de huisarts te zetten.” De uitslag en de interpretatie daarvan komen terug bij de huisarts, die dan samen met de patiënt kan besluiten wat er het beste kan gebeuren. Soms betekent dat alsnog een afspraak bij een specialist, maar dit is dan lang niet altijd nodig.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen