Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
14 augustus 2018
Artikel delen

DeepMind werkt aan product om oogziekte op te sporen

DeepMind, het onderdeel dat binnen Google verantwoordelijk is voor kunstmatige intelligentie (AI), werkt naar verluidt aan een oplossing waarmee artsen meer dan 50 zichtbedreigende aandoeningen via een eenvoudige oogscan kunnen detecteren. Hiervoor trainde DeepMind AI dat sneller dan artsen symptomen kan ontdekken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De resultaten van een onderzoek naar AI en de detectie van oogziekten werd recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd door DeepMind in samenwerking met het Moorfields Eye Hospital in Londen en het University College London Institute of Ophthalmology. De partners maakten bekend dat klinische trails met de technologie in 2019 zullen plaatsvinden.

In het onderzoek werd gebruik van gemaakt van 16.000 geanonimiseerde oogscans om het algoritme dat door DeepMind was ontwikkeld te testen en te trainen. Onder de voorwaarden van het onderzoeksproject kreeg DeepMind na gebruik geen toegang tot de medische data. Dit om te voorkomen dat DeepMind de aandacht zou trekken van toezichthouders die het Alphabet-onderdeel op de vingers zouden kunnen tikken vanwege privacy-schending.

Dat zou overigens niet de eerste keer zijn. DeepMind werd vorig jaar ernstig in verlegenheid gebracht toen onderzoek uitwees dat het bedrijf verregaande toegang had tot medische data van zo’n 1,6 miljoen Britse patiënten. Enkele maanden na de controverse richtte DeepMind een ethische commissie op om dergelijke zaken te voorkomen.

94 procent accuraat

De onderzoekers maakten tijdens het onderzoek gebruik van optische coherentietomografie (OCT), een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog vergelijkbaar met het maken van een echo. De technologie wordt onder meer ingezet voor het ontdekken van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de voornaamste reden van centraal gezichtsverlies bij 65-­plussers.

De software die door DeepMind werd ontwikkeld wist in 94 procent van de gevallen voor meer dan 50 verschillende oogziekten de juist doorverwijzing te geven op basis van AI, dat gebruik maakt van twee gescheiden neurale netwerken, los gebaseerd op hoe het menselijk brein werkt. De score van 94 procent lag hoger dan bij menselijke artsen die dezelfde tests doorliepen , aldus de wetenschappers.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en de relevante innovaties ervaren? Kom dan op 21 januari 2019 naar de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen