Hugo de Jonge bezoekt hoogvolumelab Hudson

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft op maandag 15 februari een werkbezoek gebracht aan het Hudson laboratorium van Unilabs Nederland in Utrecht. Het hypermoderne pandemielaboratorium is eind vorig jaar in recordtijd uit de grond gestampt, om de landelijke testcapaciteit, nodig voor het effectief indammen van de verspreiding van COVID-19, op het vereiste niveau te brengen. Op de locatie in Overvecht kunnen dagelijks tot wel 30.000 PCR-tests worden geanalyseerd.

Het Hudsonlab richt zich in eerste instantie op het analyseren van PCR tests afkomstig van de teststraten van de GGD’en in het hele land, op de publieke gezondheidszorg dus. Afhankelijk van de benodigde capaciteit en de actuele testbehoefte, zal het laboratorium daarnaast in de toekomst ook voor andere doelen en doelgroepen worden ingezet.

Blij met hoogvolumelab

Minister De Jonge is blij met de komst van het nieuwe hoogvolumelab: “Mede dankzij uitbreidingen als deze beschikken we nu ook in Nederland over voldoende grote moleculaire laboratoria om in geval van een pandemie grootschalig en snel te testen. Dat is belangrijk om adequaat de verspreiding van het virus in beeld te brengen en daar waar het virus oplaait, gericht in te kunnen grijpen.”

Met het ministerie van VWS en de landelijke GGD zijn afspraken gemaakt over de afname van PCR-analyses. Daarnaast wordt samen met het ministerie en ketenpartners verkend welke functies het laboratorium op de langere termijn kan vervullen. Te denken valt aan opschalingslaboratorium bij toekomstige pandemieën en aan moleculair laboratorium voor de eerste en tweedelijnszorg. Unilabs Nederland wil het Hudsonlab door ontwikkelen tot internationaal moleculair kenniscentrum.

Koerswijziging met testcapaciteit

De Jonge kwam in de zomer van 2020 met een koerswijziging op het gebied van testcapaciteit. Tot dan waren de overal in het land ingerichte teststraten van de regionale GGD’en aangewezen op een veelheid van kleinere laboratoria in en buiten ziekenhuizen. Plus enkele grotere labs in Duitsland en België. Sinds de zomer zette de minister in op het inrichten van 19 zogenoemde hoog volume laboratoria verspreid over het land.

Eén ervan was het nieuwe moleculaire Hudson coronalab van diagnostisch centrum Saltro in Utrecht. Het EDC (eerstelijns diagnostisch centrum) richtte op verzoek van de minister in recordtijd een grootschalig lab met alles erop en eraan in op steenworp afstand van het bestaande laboratorium in Overvecht. Het megalab is sinds begin december 2020 operationeel en kan als het moet maar liefst 30.000 tests per etmaal aan.

Over Unilabs

Unilabs, een toonaangevende Europese leverancier van diagnostische diensten, rondde afgelopen september de overname af van de Nederlandse branchegenoot Saltro. De overname betekent voor Unilabs een substantiële uitbreiding op de Nederlandse markt. Op dit moment levert Medlon, ook onderdeel van Unilabs, de medische diagnostiek in het oosten van het land. De overname van Saltro (inmiddels Unilabs Nederland) maakte Unilabs een van de grootste en meest uitgebreide leverancier van diagnostische diensten in Nederland.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?