De Amerikaanse International Trade Commission (USITC) heeft een mogelijk importverbod uitgevaardigd voor de Apple Watch vanwege een geschil met medisch bedrijf Masimo. Het conflict draait om de toevoeging van een bloedzuurstofmeter aan de Apple Watch Series 6, waarbij Apple wordt beschuldigd van inbreuk op een patent van Masimo. De uitspraak van de USITC moet nog door de Amerikaanse president worden bevestigd, maar experts suggereren dat dit waarschijnlijk zal gebeuren. (foto: Masimo).

Mogelijk importverbod voor Apple Watch met bloedzuurstofmeter

De Amerikaanse International Trade Commission (USITC) heeft een mogelijk importverbod uitgevaardigd voor de Apple Watch. Apple heeft in 2020 voor het eerst een bloedzuurstofmeter toegevoegd aan de Apple Watch, via de Apple Watch Series 6. Deze meter beschikt over optische sensoren aan de achterkant van het horloge. Apple zou met die toevoeging een patent van het medisch bedrijf Masimo hebben geschonden. De Amerikaanse president moet op korte termijn beslissen of het daadwerkelijk tot een importverbod komt. Volgens experts is het waarschijnlijk dat de president de uitspraak van USITC zal volgen.

Volgens Reuters had de International Trade Commission in januari van dit jaar al geoordeeld dat Apple een patent van het medische bedrijf Masimo, met betrekking tot de bloedzuurstofmeter in de Apple Watch, had geschonden. Nu heeft de handelscommissie er ook een potentieel importverbod aan gekoppeld. Dit mogelijke verbod is echter nog niet van kracht, want het wordt doorgegeven aan de regering van de Amerikaanse president. Die moet binnen de zestig dagen, die in zijn gegaan vanaf 27 oktober, een finaal oordeel vellen.

Gepatenteerde technologie

Masimo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische technologie, beschuldigt  Apple van het onrechtmatig toe-eigenen van hun gepatenteerde technologie voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed. De oprichter en CEO van Masimo, Joe Kiani, noemde de uitsluitingsorder een sterke bevestiging van onze inspanningen om Apple verantwoordelijk te houden. De technologie in kwestie werd mede-uitgevonden door Kiani zelf. Wanneer er uiteindelijk een importverbod komt, zou de import van Apple Watches met zo’n zuurstofmeter aan boord in de praktijk beperkt kunnen worden.

Analisten suggereren dat Apple enkele opties heeft, waaronder het aangaan van een royaltyovereenkomst met Masimo, het verwijderen uit de markt van Apple Watches die uitgerust zijn met de gepatenteerde technologie, of het overwegen van productie in de Verenigde Staten. Apple heeft aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitsluitingsorder van het USITC.

Importverbod dichterbij

Het nieuws over het importverbod, dat steeds dichterbij komt, heeft geleid tot reacties van academische instellingen, mededingingsexperts, artsen, investeerders, non-profitorganisaties en leden van het Congres die het openbare belang ondersteunen. Ze benadrukken het belang van innovatie en bescherming van intellectueel eigendom.

De Consumer Federation of America heeft aangegeven dat inbreuk door een dominante onderneming op het octrooi van een kleinere concurrent aanzienlijke gevolgen heeft voor zowel mededingings- als intellectueel eigendomsrecht. Ze geloven dat de voordelen van het (mogelijke) importverbod opwegen tegen de nadelen en dat concurrentie snel nieuwe producten of diensten zal leveren om eventuele tekorten als gevolg van de maatregel te dekken.

Het juridische geschil werpt de vraag op hoe techgiganten zoals Apple verantwoordelijk moeten worden gehouden voor mogelijke schendingen van patenten en intellectueel eigendom. De uiteindelijke impact van het eventuele importverbod op de betreffende Apple Watch en de consumentenmarkt blijft onzeker en zal naar verwachting de komende tijd  onderwerp blijven van stevige juridische en politieke discussies.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?