Europese primeur voor OncoZON met OECI-keurmerk

vr 3 mei 2024 - 15:15
AI
Nieuws

OncoZON, het oncologienetwerk van tien zorginstellingen in Zuidoost-Nederland, waaronder het MaastrichtsUMC+, heeft als eerste oncologisch netwerk het Europees OECI-keurmerk gekregen. Het keurmerk betekent een erkenning van de multidisciplinaire aanpak en intensieve samenwerking waardoor mensen met kanker overal in Zuidoost-Nederland kunnen rekenen op dezelfde hoogwaardige zorg. Dit kan zijn in het ziekenhuis maar ook dichtbij huis als dat mogelijk is.

De voorzitter van OncoZON en medisch directeur MCCC van het MUMC+, René van der Hulst zegt blij te zijn met de erkenning dat er hard wordt gewerkt om de kwaliteit van zorg te blijven verbeteren.

OncoZON

OncoZON is een samenwerkingsverband van tien instellingen in Zuidoost-Nederland. Het bestaat uit: Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Ziekenhuis Elkerliek, Laurentius Ziekenhuis, Maastro, Máxima MC, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum, Zuyderland MC.

Helen Mertens, voorzitter Algemeen Bestuur OncoZON en bestuurder MUMC+: geeft aan dat de accreditatie een katalysator is voor verdere verbinding en vooruitgang in de kwaliteit van zorgprocessen. Op vrijdag 27 september 2024 wordt een symposium georganiseerd waar OncoZON haar kennis over de OECI-netwerkaccreditatie gaat delen.

Drie pijlers

De Organisation of European Cancer Institutes (OECI) controleert en toetst of een oncologische zorginstelling voldoet aan hoge, internationaal vastgelegde kwaliteitseisen op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek. Een belangrijke voorwaarde is dat er een Comprehensive Cancer Center aanwezig is binnen het netwerk. Het MUMC+ voldoet daaraan sinds 2021. Met het behalen van het keurmerk heeft OncoZON met de pilot voor netwerkzorg aangetoond dat de drie fundamentele pijlers van zorg, onderwijs en onderzoek zijn verenigd in de regionale aanpak.

Regionale multidisciplinaire overleggen

Volgens de OECI wordt de innovatieve én integrale aanpak van kankerzorg van OncoZON gekenmerkt door de regionale tumorwerkgroepen en regionale multidisciplinaire overleggen (MDO's). Daarin worden de laatste (wetenschappelijke) inzichten uitgewisseld en toegepast in de praktijk. De nauwe samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland en Dutch Institute for Clinical Auditing zorgt dat het succes wordt versterkt. Daarnaast wordt gewerkt aan meer afstemming met huisartsen en andere zorgverleners binnen de eerste lijn.

Op alle niveaus van binnen het netwerk wordt gewerkt aan de versterking van de patiëntparticipatie. Ook wordt geïnvesteerd in educatie voor zorgverleners en mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast wordt er gewerkt aan meer regionale afstemming voor data-uitwisseling over onderzoeksactiviteiten, biobanking, clinical trials en patiënttevredenheidsonderzoeken. De OECI ziet nog kansen voor verdere verbetering, zoals het promoten van met name translationeel onderzoek, betrokkenheid van verpleegkundigen en het ontwikkelen van een dashboard met kritieke prestatie-indicatoren. In verbeterplannen wordt hierop verder ingezet.

Ammodo Science Award 2024

Naast de primeur met het OECI-keurmerk werd onlangs in Nederland nog een prijs gewonnen met een baanbrekende ontwikkeling van AI-softwaremodellen die pathologen helpen bij de diagnostiek van tumoren. Radboudumc-onderzoekers Jeroen van der Laak, Geert Litjens en Francesco Ciompi wonnen de Ammodo Science Award 2024.

Daaraan gekoppeld zit een bedrag van 1,6 miljoen euro. Met het geld van de award gaan ze de eerste virtuele patholoog ter wereld ontwikkelen. Die moet ervoor zorgen dat ook de redenering achter een AI-model inzichtelijk wordt.