Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MCL: deel digitale beelden niet toegankelijk

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) meldt dat het een technisch probleem heeft vastgesteld bij de opslag van digitale beelden, zoals röntgenonderzoek, echo’s, scans en scopieonderzoek. De gevolgen voor patiënten zijn beperkt, benadrukt het ziekenhuis.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het gaat volgens een kort bericht van het ziekenhuis uitsluitend om digitale beelden die opgeslagen zijn tussen 1 en 12 maart 2019. Een deel van deze beelden is momenteel niet te raadplegen door de artsen en andere medewerkers. Incidenteel wordt nog van deze beelden gebruik van gemaakt. We doen nader onderzoek naar dit probleem.

De verslagen in het medisch dossier, waarin beschreven staat wat er op het beeld te zien is, zijn wél beschikbaar. Op basis van onder meer deze verslagen wordt het behandelbeleid opgesteld. Beelden die buiten de periode 1-12 maart 2019 zijn opgeslagen zijn gewoon door onze medewerkers te bekijken, benadrukt het MCL.

Gevolgen patiënten gering

Het ziekenhuis laat verder nog weten dat deskundigen het probleem momenteel onderzoeken. Er wordt daarbij ook gekeken naar mogelijke gevolgen voor de patiënt. De verwachting is dat de gevolgen voor de patiëntenzorg gering zullen zijn. Toch worden patiënten die het betreft, evenals hun huisartsen, schriftelijk door het MCL geïnformeerd.

Ziekenhuizen hebben regelmatig te maken met kleine en grotere ICT-storingen. Met de toenemende digitalisering – waaronder van voor diagnostiek noodzakelijke digitale beelden – wordt de impact van deze storingen steeds groter. Begin september werd Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen) nog door een ICT-storing getroffen als gevolg waarvan het poliprogramma en operatieprogramma ingekort moesten worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen