Meer gekwalificeerde PGO's gegevensdiensten Geboortezorg en Vaccinaties

21 februari 2024
female doctor with syringe vaccinating patient
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Het aantal leveranciers van PGO’s (Persoonlijke Gezondheidsomgevingen) dat is gekwalificeerd op het gebied van de gegevensdienst Vaccinaties, staat inmiddels op drie. Dat laat Nictiz weten. Volgens het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassingen van ICT in de zorg gaat het ook de goede kant uit als het gaat om de gegevensdienst geboortezorg. Zo werd eind januari de officiële lancering gevierd van PGO’s in de geboortezorg. Daarmee moeten zwangeren meer regie over hun gezondheid en dat van hun kind krijgen. Vijf leveranciers voldoen inmiddels aan de eisen voor implementatie van deze gegevensdienst.

In het vierde kwartaal van 2023 publiceerde Stichting Medmij de gegevensdienst Verzamelen Integrale Zwangerschapskaart, kortweg ‘Geboortezorg’. De PGO’s van Quli, Ivido, Zodos en Curavista hebben zich inmiddels gekwalificeerd voor deze gegevensdienst. Verder waren medio januari HINQ en Orfeus samen gekwalificeerd als bronsysteem.

Ook hebben Ivido en Curavista en Itzos zich gekwalificeerd voor de PGO-gegevensdienst Vaccinaties. Deze gegevensdienst van Afsprakenstelsel MedMij wordt mede mogelijk gemaakt door de informatiestandaard Vaccinatie-Immunisatie, zodat het uitwisselen van vaccinatiegegevens met PGO’s mogelijk is.

Succesvolle kwalificaties PGO-leveranciers

Volgens Nictiz zijn deze succesvolle kwalificaties voor Geboortezorg en Vaccinaties goed nieuws op meer vlakken.

  • Allereerst komt een soepele en foutloze digitale gegevensuitwisseling met de burger een stuk dichterbij.
  • Zwangeren en gevaccineerden krijgen digitaal meer grip en meer regie op de voor hen relevante gezondheidsgegevens. In een app hebben zij al hun gezondheidsdata overzichtelijk in beeld.
  • De kwalificaties betekenen een belangrijke stap in de netwerkzorg waarin een centrale rol is weggelegd voor de burger.
  • Het levert een aanzienlijke bijdrage aan het vergroten van databeschikbaarheid: een van de speerpunten van de Nationale Visie en Strategie en een essentiële voorwaarde voor het verbeteren van de gezondheid van mensen.

Intensieve samenwerking

De kwalificaties voor de gegevensdiensten Geboortezorg en Vaccinaties kwamen tot stand door een intensieve samenwerking van veel partijen: zorgverleners, ICT-leveranciers, MedMij, VZVZ, RIVM, BabyConnect, de Regio Noord-Nederland, RSO’s, koepelorganisaties en Nictiz.

En die bal rolt verder, benadrukt Nictiz: ‘In co-creatie met het veld gaan we aan de slag met de doorontwikkeling van de integrale zwangerschapskaart, het Rijksvaccinatieprogramma en reizigersvaccinaties. Met behulp van onder andere hackathons en designathons met het veld werken we aan kwalitatief betere en bruikbaardere standaarden. Dit om de beschikbaarheid van data voor zowel de burger als de zorgverlener te vergroten.’

Rol Nictiz

Nictiz biedt softwareleveranciers zoals aanbieders van PGO’s de mogelijkheid om hun software te laten toetsen op correcte implementatie van gegevensdiensten en informatiestandaarden. Met deze kwalificatie tonen softwareleveranciers aan dat hun product of dienst aan de eisen voldoet en kunnen zorgverleners en eindgebruikers op de juiste manier informatie uitwisselen. Verder weet een zorgverlener met deze kwalificatie dat zijn informatiesysteem gestandaardiseerd en correct gezondheidsinformatie uitwisselt. Nictiz coördineert dit proces en voert de kwalificatie uit.