Search
Close this search box.
Search

Een traditionele stethoscoop zoals op de foto hoort al sinds jaar en dag bij de standaarduitrusting van een dokter, maar er komen nu ook steeds slimmere digitale exemplaren op de markt.

Met AI-stethoscoop binnen 15 seconden hartfalen vaststellen

In Amerika hebben Eko Health en de Mayo Clinic een AI-stethoscoop ontwikkeld voor het vaststellen van hartfalen. Dit absolute novum is onlangs goedgekeurd door de FDA. Met dit bijzondere apparaat kan een lage ejectiefractie, een belangrijke indicator voor hartfalen, worden vastgesteld. Het slimme apparaat kan worden gebruikt tijdens een lichamelijk onderzoek en maakt binnen 15 seconden een nauwkeurige vaststelling van hartfalen mogelijk.

De AI-stethoscoop is getraind met een dataset van meer dan 100.000 ECG’s en echocardiogrammen van unieke patiënten. De samenwerking tussen Eko Health en de prestigieuze Mayo Clinic heeft geleid tot een innovatie die een gamechanger kan zijn bij het vaststellen van hartfalen, met name bij risicopatiënten. Eko Health is een grote pionier op het gebied van digitale gezondheid. Het platform en de apparaten van dit bedrijf worden gebruikt door meer dan 500.000 zorgprofessionals wereldwijd. Het bedrijf is vooral bekend van zijn digitale stethoscopen en AI-gedreven analyseplatforms die zorgprofessionals helpen bij het vroegtijdig diagnosticeren van hart- en longaandoeningen.

Waardevolle innovatie

Met de ontwikkelde AI-stethoscoop kunnen zorgverleners binnen 15 seconden een lage EF identificeren. Het is een waardevolle innovatie, alleen al omdat in de VS meer dan 6 miljoen mensen aan hartfalen lijden. Maar traditionele opsporingsmethoden, bijvoorbeeld met een echo, zijn vaak niet haalbaar in de eerstelijnszorg. Dat komt door de hoge kosten maar ook omdat hiervoor gespecialiseerde kennis en veel tijd nodig zijn. De AI-stethoscoop doorbreekt die belemmeringen door een toegankelijk en relatief betaalbaar alternatief te bieden.

Hartfalen en AI

Naast deze doorbraak in de detectie van lage EF, zijn er de laatste tijd ook andere opvallende AI-ontwikkelingen omtrent het vaststellen van hartfalen. Een opmerkelijk voorbeeld is een slimme armband die is ontwikkeld door onderzoekers van verschillende Nederlandse medische instellingen zoals Radboudumc en het Erasmus MC. De studie naar dit apparaat werd ondersteund door de Nederlandse Hartstichting en gepubliceerd in The Lancet Digital Health. De slimme armband kan hartstilstanden detecteren en automatisch hulpdiensten waarschuwen. Hierdoor stijgen de overlevingskansen van mensen, met name in situaties zonder omstanders. Eko’s AI voor lage EF en de genoemde slimme armband hebben beide het potentieel om de hartzorg ingrijpend te veranderen.

AI-stethoscoop klinisch gevalideerd

De technologie van Eko Health is inmiddels al klinisch gevalideerd in een grootschalige, prospectieve studie met 3.456 patiënten, waar het een indrukwekkende nauwkeurigheid in de detectie van lage EF aantoonde. De resultaten zijn veelbelovend. Bij zwangere vrouwen in Nigeria heeft een studie, geleid door de Mayo Clinic, bijvoorbeeld de effectiviteit van deze AI-stethoscoop bevestigd. Met het apparaat konden namelijk twee keer zoveel gevallen van aan zwangerschap gerelateerde cardiomyopathie worden vastgesteld dan in het geval van reguliere zorg.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
Volg jij ons al?