Doel van de duurzaamheidsanalyse is het onderzoeken van mogelijkheden om de CO2-footprint die gepaard gaan met de behandeling van patiënten te verminderen.

Philips analyseert CO2-footprint Fins ziekenhuis

Philips heeft de afgelopen periode een uitgebreide duurzaamheidsanalyse uitgevoerd bij het Tampere Heart Hospital van het gelijknamige Universitaire ziekenhuis van de Finse stad. Tijdens de analyse is de interventie cardiologie afdeling beoordeeld en diens CO2-footprint geëvalueerd. Philips en het Tampere Heart Hospital werken al meer da 15 jaar samen, onder andere op het gebied van beeldgestuurde interventionele cardiologie en radiologie; echografie; patiëntbewaking; en cardiologische beeldsoftware.

CO2-footprint Tampere Heart Hospital

Doel van de duurzaamheidsanalyse is het onderzoeken van mogelijkheden om de CO2-footprint die gepaard gaan met de behandeling van patiënten te verminderen. Zowel op het gebied van de gebruikte technologie als éénmalige producten die tijdens behandelingen verbruikt worden. Op basis van de resultaten van de duurzaamheidsanalyse is een actieplan gemaakt om het ziekenhuis te helpen haar CO2-footprint te verminderen.

“Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie van Tampere Heart Hospital. We zijn ons ervan bewust dat ziekenhuizen dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid afval produceren en veel energie verbruiken. We willen bijdragen aan de verbetering van duurzaamheid in de gezondheidszorg en het bewustzijn daarvan”, zegt Pasi Lehto CEO en Chief Medical Officer van het Tampere Heart Hospital.

Impact apparatuur én patiëntenstromen

In de door Philips gemaakte analyse voor de verduurzaming is niet alleen gekeken naar de impact van medische apparatuur en de toeleveringsketen van het ziekenhuis op het milieu. De analyse geeft daarnaast namelijk ook inzicht in de impact van patiëntenstromen in het ziekenhuis op het milieu.

Uiteindelijk heeft de analyse een CO2-footprint voor de interventionele cardiologie afdeling van het Tampere Heart Hospital opgeleverd. Daarmee konden vervolgensde mogelijkheden in kaart gebracht worden om de uitstoot in de toekomst te verminderen. Daarbij kwamen het optimaliseren van de patientenstroom en het verhogen an de efficiëntie en het gebruik van (eenmalige) materialen als belangrijkste bevindingen naar boven. Dat geldt ook voor het verminderen van de inkomende luchtvracht, het verminderen van afval en het verbeteren van afvalscheiding.

“Bij Philips zetten we ons in voor systeemveranderingen om een duurzamere en rechtvaardigere patiëntenzorg te stimuleren. Met onze zorgtechnologie en expertise kunnen we zorgverleners ondersteunen om hun patiënten te helpen, met zo min mogelijk impact op het milieu. Deze waardevolle en informatieve analyse met Tampere Heart Hospital, een baanbrekende en toonaangevende aanbieder van cardiologische zorg, zal bijdragen aan het bereiken van ons gezamenlijke doel om tegelijkertijd voor patiënten en de planeet te zorgen”, zegt Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Philips.

In 2023 heeft Philips vergelijkbare analyses uitgevoerd, bij het Vanderbilt University Medical Center (Nashville, VS) en de Champalimaud Foundation (Lissabon, Portugal). Ook die waren gericht op het terugdringen van de CO2-footprint van de radiologie-afdelingen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?