Search
Close this search box.
Search

Pleitbezorger digitalisering wint Impact Award

Chirurg en onderzoeker Marlies Schijven is een boegbeeld op het gebied van digitalisering in de zorg. Om die reden won ze onlangs de Societal Impact Award 2022 van Amsterdam UMC. Zowel van de interne als de externe jury kreeg zij de meeste stemmen. Schijven is onder meer een warm pleitbezorger van VR, serious gaming, simulation en applied mobile healthcare.

Marlies Schijven (tevens lid van de ICT&health redactieraad) stond onder meer aan de basis van een nieuw overkoepelend onderzoeksprogramma ‘Digital Health’ van Amsterdam UMC. Zelf onderzoekt ze vooral hoe technologie in zijn algemeenheid de zorg verder kan helpen.

Virtual reality

Virtual reality inzetten als alternatieve pijnstilling is een van de onderwerpen waar deze hoogleraar Chirurgie zich mee bezighoudt. Een van die studies betreft onderzoek naar hoe patiënten minder pijn kunnen ervaren door de inzet van virtual reality, in plaats van het gebruik van meer medicijnen. Haar onderzoek sluit goed aan op de nieuwste inzichten die aantonen dat VR goed kan werken tegen angst en pijn, bijvoorbeeld in de pijnkliniek maar ook bij bevallingspijn.

Het fijne van een VR-interventie is dat hij laagdrempelig is. Wie het eventueel niet fijn vindt kan gewoon de VR-bril weer afzetten. In de praktijk helpt een VR-bril mensen echter wel degelijk vaak om afleiding te vinden in een virtuele wereld, waardoor ze minder pijn en angst ervaren. VR wordt hiernaast ook steeds vaker ingezet voor voorlichting en educatie.

Societal Impact Award 2022

Schijven adviseert en motiveert partijen graag over de mogelijkheden die technologie biedt om de kliniek, professionals én de patiënt te ondersteunen. Voor haar inzet ontving ze onlangs de Societal Impact Award 2022 van Amsterdam UMC. Marlies Schijven reageert als volgt op de toekenning van deze prijs: ‘Werken in de zorg, onderzoek doen naar hoe de zorg nog beter kan -voor zowel patiënt als zorgverlener- en uitvissen waar de kansen liggen voor digitaliseringen vind ik interessant. Hiernaast vind ik het leuk en  belangrijk, om wat ik doe, ook goed uit te dragen naar een breder publiek. Soms ben je gewoon heel blij waarom je doet wat je doet.’

Serious gaming & simulation

Marlies Schijven is kortom enthousiast over de mogelijkheden van digitale zorgopties, die een enorme impact kunnen hebben op de zorgsector. Maar ze ziet ook dat in de praktijk nog lang niet alle initiatieven altijd even succesvol zijn. ‘Om uiteindelijk de gezondheid, de gezondheidszorg en gezondheidsgelijkheid voor iedereen écht te kunnen verbeteren, is meer onderzoek en samenwerking omtrent het thema digitalisering nodig. Met name serious gaming, simulation en applied mobile healthcare zijn daarbij geschikte onderzoeksthema’s.’

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?