Prijswinnende Robotecho maakt zelfstandig hartecho’s

24 oktober 2023
Robotecho
Robotica
Nieuws

De Robotecho, een initiatief van cardioloog Eelko Ronner, heeft medio oktober de Innovatiechallenge voor ‘beste idee’ van de STZ gewonnen. De robotecho, die autonoom hartecho’s kan maken, zorgt volgens de jury voor een snellere diagnose en speelt in op het bestaande personeelstekort en de alsmaar groeiende zorgvraag. Ronner kreeg de prijs uit handen van demissionair minister Ernst Kuipers van VWS. De robot is uniek omdat hij ongeveer vier keer zoveel echo's kan maken dan nu het geval is, tegen minder dan de helft van de huidige kosten.

Eind september 2023 werd de robotecho van cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf al genomineerd als één van de 'beste ideeën' voor de STZ-Innovatiechallenge. Uiteindelijk pakte deze slimme innovatie de hoofdprijs, met name omdat met de robotecho het aantal hartecho’s in de toekomst snel kan worden vergroot.

AI-technieken

Vanwege het tekort aan personeel is er nu nog vaak een gebrek aan capaciteit voor hartecho's. Om dat probleem op te lossen kwam Eelko Ronner, samen met studenten van de TU Delft, tot een prototype robot die zelfstandig echo's kan maken. De robot kan ongeveer vier keer zoveel echo's maken dan nu het geval is, tegen minder dan de helft van de huidige kosten.

Ronner vertelt op de website van Reinier de Graaf: “De echocardiografie vormt de hoeksteen van de cardiologie. Maar door een gebrek aan hoogopgeleide echolaboranten en cardiologen, en door de zware fysieke belasting, is er een tekort aan capaciteit voor hartecho's. Dit levert dagelijkse frustraties op voor mij als cardioloog. Daarom zijn we samen met studenten van de TU Delft tot een prototype robot gekomen die zelfstandig hartecho's kan maken bij patiënten. Zo kunnen we de cardiologische zorg in de toekomst beter, toegankelijker en betaalbaarder maken voor de hartpatiënt.”

“Het is geweldig om nu deze prijs te winnen. Hopelijk kunnen we hiermee verdere stappen zetten in de ontwikkeling van dit prachtige project. Samen met het bedrijf Corbotics werken we bij YES!Delft hard aan een versie waarmee we in 2024 klinische tests kunnen uitvoeren. Op maat gemaakte AI-technieken en robotica worden ingezet om consequent klinisch bruikbare echocardiogrammen te genereren, die door cardiologen worden gebruikt om hartziekten te diagnosticeren.”

Robotecho: slimme innovatie

Het gebruik van (deels) autonome robots die medische beelden maken groeit de afgelopen jaren snel. Er zijn bijvoorbeeld al door robots gestuurde MRI-scanners, die scans kunnen maken zonder directe menselijke tussenkomst. Deze robots kunnen de patiënt nauwkeurig positioneren en de scan uitvoeren, waardoor bewegingsartefacten worden verminderd. Ook worden robots al gebruikt in
CT-scanners om scans met hoge precisie uit te voeren. Deze robots kunnen complexe bewegingen maken om gedetailleerde beelden te verkrijgen. Maar ook in de echografie zijn er al robots op de markt. De nieuwe prijswinnende Robotecho, ontwikkeld onder leiding van Eelko Ronner, springt er echter uit omdat hij liefst vier keer zoveel echo's kan maken tegen minder dan de helft van de huidige kosten.

Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur, is dan ook trots op de Robotecho. "Als topklinisch ziekenhuis speelt innovatie een belangrijke rol binnen Reinier. Innovaties kunnen ons helpen de zorg nog beter, veiliger en toegankelijker te maken. Onze zorgprofessionals krijgen daarom altijd de ruimte om nieuwe ideeën in te brengen en uit te werken, vaak in samenwerking met regionale partners zoals de TU Delft en YES!Delft. De Robotecho is hier een prachtig voorbeeld van.”