In de VS gaan op openbare plekken steeds meer van deze AI-kiosken (CarePods) verrijzen, waarin mensen eigenhandig hun gezondheid kunnen monitoren (Foto: Forward).

Virtueel spreekuur in AI-kiosk

Startup Forward, gevestigd in San Francisco, heeft onlangs $100 miljoen aan investeringskapitaal ingezet voor de lancering van de CarePod. Dit is een innovatieve zorgoplossing die je het beste kunt omschrijven als een zelfbedieningskiosk. Deze geavanceerde cabines, uitgerust met AI en sensoren, bieden mensen op openbare plekken 24/7 toegang tot medische zorg.

Deze dokter in een box is ontworpen om gebruikers zelf de controle te geven over hun gezondheid. In de hightech spreekkamer worden geavanceerde diagnostische middelen gecombineerd met gepersonaliseerde gezondheidsplannen. Voor een vast bedrag van $100 per maand krijgen gebruikers onbeperkt toegang tot zorgapps en eenvoudige medische diensten. Met de introductie van 25 CarePods op strategische locaties in de VS beoogt Forward de toegankelijkheid en aard van medische zorg ingrijpend te veranderen.

In Nederland wordt ook al hard gewerkt aan meer zelfmanagement voor patiënten met behulp van innovatieve zorgtechnologie. Denk onder aan de inzet van smartwatches, thuismonitoring met behulp van AI of aan zelfmeetkiosken die inmiddels al in enkele ziekenhuizen te vinden zijn. Een complete AI-gestuurde spreekkamer in openbare ruimtes, zoals de CarePod, is in Nederland echter nog niet op de markt.  

AI-kiosk in openbare ruimte

Een CarePod kan, zodra iemand deze AI-kiosk binnenstapt, meteen gebruikt worden en biedt een gepersonaliseerd aanbod van gezondheidsapps. Betreffende apps zijn ontworpen om hedendaagse gezondheidsproblemen aan te pakken en toekomstige problemen te voorkomen. Ze bieden diensten aan zoals het opsporen van ziekten, lichaamsscans, bloedtests en meer. De startup is van plan om het aantal boxen in 2024 te verdubbelen. CarePods zullen uitgerold worden in gebieden zoals de San Francisco Bay Area, New York, Chicago en Philadelphia. Deze AI-kiosken zijn straks te vinden in openbare ruimtes zoals winkelcentra, sportscholen en kantoren.

Up to date gezondheidsapps

De gezondheidsapps, die kunnen worden gebruikt, richten zich op een breed scala aan ziekten, waaronder diabetes, hypertensie, en depressie en angst. Het startende bedrijf is van plan om het bereik van de gezondheidsapps in de toekomst uit te breiden met diensten zoals prenatale zorg, geavanceerde kankerscreening en polygene risicoanalyse. De gegevens die verzameld worden, tijdens een bezoek aan de zelfbedieningskiosk, worden veilig overgebracht naar het Forward-platform, waardoor voortdurende monitoring en diepgaande evaluaties mogelijk zijn.

Mensgerichte benadering

De technologie voor de box is ontwikkeld door een team van artsen van universiteiten zoals Harvard en Johns Hopkins University. De continu bijgewerkte gezondheidsgegevens en gepersonaliseerde plannen zijn toegankelijk via een mobiele app, die 24/7 beschikbaar is voor gebruikers. In tegenstelling tot andere AI-gebaseerde gezondheidsplatforms, worden alle beslissingen over de zorg genomen door clinici van Forward. Op die manier is een meer mensgerichte benadering van de gezondheidszorg gewaarborgd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?