Virtuele buddy begeleidt jonge kinderen bij MRI-scan

Een MRI-scan is voor volwassenen al geen bijzonder prettige ervaring. Laat staan voor kinderen. Daarbij komt dat het hele proces, over wat voor, tijdens en na een MRI-onderzoek verwacht kan worden, een stuk moeilijker uit te leggen is aan kinderen. Philips komt nu met een app die speciaal ontwikkeld is om jonge kinderen voor te bereiden op een MRC-scan en die ervaring daardoor een stuk minder stressvol te maken, ook voor de ouders.

De app biedt niet alleen informatie en een begrijpelijke uitleg. Jonge kinderen worden in de app met een virtuele buddy door het proces van het MRI-onderzoek begeleid. Zo kunnen de kinderen met de buddy de MRI-scan virtueel oefenen waarbij ze zelf de scanner bedienen. Daarbij geeft de buddy ook tips om goed stil te blijven liggen zodat de scan ook goed lukt.

Met behulp van augmented reality kunnen kinderen in de app thuis zien hoe een MRI-scanner er uit ziet. Ouders die samen met hun kind de app en de voorbereiding van de MRI-scan via de app doorlopen, komen zelf ook meer te weten over de hele procedure.

Virtuele buddy tijdens MRI-scan

Wanneer een kind voor de daadwerkelijke MRI-scan op de afdeling radiologie arriveert, dan kan hij met de ‘kittenscanner’ fysiek de MRI ‘oefenen’. Daar wordt het kind bovendien door dezelfde virtuele buddy van de app begeleid. De kittenscanner van Philips is een een miniversie van een MRI-scanner. Kinderen kunnen daarin verschillende speelgoeddieren scannen.

De virtuele buddy blijft gedurende het hele proces het kind begeleiden en geruststellen, zowel via de app als ook in het ziekenhuis zelf. Tijdens de fysieke de MRI-scan worden de stem en beelden van de buddy afgespeeld op de Ambient Experience In-bore Connect-oplossing van Philips. Zo kan de buddy belangrijke aanwijzingen geven om ervoor te zorgen dat de scan in een keer slaagt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer en hoe lang de adem ingehouden moet worden.

“Voor volwassenen kan een MRI-onderzoek al eng en stressvol zijn, voor jongere kinderen is dat helemaal het geval. Door factoren die stress veroorzaken weg te nemen, kunnen we jonge patiënten een prettigere ervaring bieden en worden er betere resultaten bereikt met een MRI-scan. Kinderen kunnen thuis de app gebruiken om in een vertrouwde omgeving, meer te leren over hun MRI-scan met behulp van virtuele buddy’s, zoals Ollie de Olifant. Dezelfde personages en stem komen ook in het ziekenhuis weer terug en kunnen het kind zelfs begeleiden tijdens de scan”, vertelt Henk Valk, CEO van Philips Benelux.

Verdoving voorkomen

Op dit moment worden MRI-scans bij kinderen nog vaak onder verdoving of algehele anesthesie uitgevoerd. Dat heeft alles te maken met het feit dat het, met name bij jonge kinderen, lastig is om ze aan te sporen stil en rustig te blijven liggen. Een MRI-scanner is een vreemde omgeving die door jonge kinderen als eng gezien wordt en daardoor veel stress kan veroorzaken.

Daarbij komt dat het uitvoeren van een MRI-scan onder verdoving of algehele anesthesie tot zoals prikkelbaarheid bij kinderen kan leiden. Ook maken ouders zich vaak ongerust over eventuele andere nadelige gevolgen van herhaalde verdovingen. Met de nieuwe app en virtuele buddy hoopt Philips dat deze problemen verleden tijd zullen zijn.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?