Search
Close this search box.
Search

Nieuwe zorgtechnologie zoals smartwatches en andere wearables helpen steeds beter bij gezondheidsmonitoring op afstand.

Wearables steeds belangrijker bij zorg op afstand

Een nieuw rapport van IDTechEx analyseert op welke manier digitale technologieën de gezondheidszorg transformeren. Het onderzoek biedt een positieve visie op de manier waarop digitale innovaties de gezondheidszorg kunnen hervormen. Het loopt van het verbeteren van de patiëntenzorg tot het ontlasten van het medisch personeel. Dit omvangrijke onderzoek is gemaakt om te helpen om de toenemende druk op wereldwijde gezondheidssystemen te verlagen.

IDTechEx, bekend om zijn marktanalyses en innovatieve inzichten, heeft dit rapport samengesteld om de progressie en potentie van digitale gezondheidstechnologieën in kaart te brengen. Het onderzoek richt zich op de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg, monitoring op afstand van patiënten (RPM), consumentenwearables zoals smartwatches en de inzet van digitale gezondheidsapps. Het is zelfs bijvoorbeeld, volgens meerdere experts, inmiddels al zover dat speciale smartwatches nu al levens binnen en buiten het ziekenhuis kunnen redden.

Gezondheidsmonitoring op afstand

Het nieuwe rapport laat zien hoe digitale gezondheid, versneld door de COVID-19 pandemie, de capaciteit van de gezondheidszorg verbeteren. Deze technologieën bieden niet alleen oplossingen voor de huidige uitdagingen, maar scheppen ook nieuwe mogelijkheden voor preventieve zorg en vroegere diagnose. Volgens het rapport zijn met name telegezondheid en monitoring op afstand grote aanjagers van de digitale zorgtransformatie. Deze ontwikkelingen maken onder meer een optimalere inzet van medisch personeel mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote landelijke servicecentra, zoals die momenteel ook in Nederland worden gerealiseerd. Tal van nieuwe technologische opties zoals wearables, AI, slimme sensoren en thuismetingen maken sowieso een steeds breder scala aan gezondheidsmonitoring op afstand mogelijk.

Opmars consumentenwearables

De verschuiving naar consumentenwearables, die steeds meer medische functies bevatten, is een duidelijke en onmiskenbare trend. Deze apparaten verzorgen, ondanks hun bescheiden formaat, voor voortdurende gezondheidsmonitoring. Hierdoor kunnen, bijvoorbeeld in situaties van dreigend hartfalen, vroegtijdig interventies worden ingezet. Zelfs het voorkomen van ziektes komt op deze manier steeds beter in beeld. Het rapport benadrukt dan ook dat de grens tussen consumenten- en medische apparaten langzaam maar zeker vervaagt door de entree van tal van sensoren, meetapparatuur thuis en vele data die eigenhandig worden verkregen voor medische doeleinden.

Software en AI in gezondheidszorg

Een andere trend die het rapport signaleert is de opkomst van software als medisch hulpmiddel (SaMD). Met de goedkeuring en vergoeding van verschillende digitale therapieën wereldwijd, speelt SaMD volgens de auteurs zelfs een sleutelrol bij het aanpakken van mentale en gedragsgezondheid. Bovendien is er een groeiende toepassing van AI in medische beeldherkenning, hetgeen tal van opties opent voor vroegere diagnoses, efficiëntere zorg én meer gepersonaliseerde behandelingen.

Het IDTechEx-rapport bevestigt tot slot niet alleen de grote rol van digitale gezondheidstechnologieën voor de realisatie van de benodigde zorgtransformatie, maar ziet ook een toekomst voor zich waarin de gezondheidszorg toegankelijker, efficiënter en proactiever wordt. Met een gedetailleerde marktvoorspelling van tien jaar geeft het rapport waardevolle inzichten omtrent de huidige én toekomstige staat van digital health. Het rapport is zodoende een interessante leidraad voor beleidsmakers, gezondheidszorgprofessionals en technologieontwikkelaars en je kunt het hier in zijn geheel lezen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?