Search
Close this search box.
Search

Zelfmanagement-app kan helpen bij bipolaire stoornis

Een speciale app op de smartphone kan mensen met een bipolaire stoornis ondersteunen. De online tool biedt patiënten de mogelijkheid om zichzelf dagelijks te monitoren, waardoor ze meer zicht krijgen op hun ziekte. In de praktijk kan dit helpen om depressieve gevoelens te verlagen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van Evan Goulding, Cynthia Dopke en Rebecca Rossom.

De positieve resultaten van deze nieuwe vorm van zelfmanagement werd onlangs gepubliceerd op de website van Jama Psychiatry. Een belangrijke conclusie is dat apps voor mensen met een bipolaire stoornis waarschijnlijk nuttig kunnen zijn. Met behulp van een app kan iemand bijvoorbeeld gestructureerd inzicht krijgen in medicatiegebruik, slaapduur, routines en kunnen symptomen van depressie of verhoogde stemming tijdig gesignaleerd worden.

De smartphone-interventie omvatte een dagelijkse check-in om therapietrouw, slaap- en welzijnsniveaus te monitoren. Tevens werden de deelnemers gecoacht bij het gebruik van de app en werd ze gevraagd om ook hun zorgverleners bij deze zelfmanagement interventie te betrekken.

Psychiatrie en zelfmanagement

Zelfmanagement via technologie rukt snel op in de gezondheidszorg. Apps en thuismonitoring zijn met name geschikt voor chronische ziekten zoals COPD, diabetes, hartfalen en sommige psychische aandoeningen. In de psychiatrie, waar ziekten vaak een chronisch karakter hebben,  worden zelfmanagement applicaties ook steeds vaker ingezet.

Een actueel voorbeeld, naast de genoemde app voor mensen met een bipolaire stoornis, is een app die onlangs in Nederland is ontwikkeld voor mensen met borderline. Het gaat hier om patiënten die moeite hebben met het herkennen van emoties. Ze kunnen daarbij mogelijk geholpen worden door een biosensor app, Sense-IT in combinatie met een smartwatch. Dit blijkt uit promotieonderzoek van GZ-psycholoog Youri Derks GZ, die in juli 2022 promoveerde op zijn studie ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.

Zelfmanagement bij bipolaire stoornis

Het onderzoek naar zelfmanagement bij bipolaire stoornis betrof een gerandomiseerde klinische studie. Hierbij werd een groep die gebruikelijke zorg kreeg, vergeleken met een groep die een speciale app inzette. Bij de smartphonegroep werd uiteindelijk een verbetering van levenskwaliteit gesignaleerd.  Om te worden opgenomen in het onderzoek, mochten deelnemers geen actuele stemmingsepisode of zelfmoordgedachten ervaren. De inzet van de app leidde, in vergelijking met de controlegroep, gemiddeld tot minder stemmingsepisodes en tot vermindering van symptomen bij zowel manie als depressie.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?