Carina Hilders, directievoorzitter van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft vertelt over de impact van de coronacrisis op haar werk als bestuurder. Samen met het crisismanagementteam zorgde zij ervoor dat het ziekenhuis optimale zorg kon blijven bieden. De reguliere zorg werd tegelijkertijd veel digitaler. Hilders deelt haar visie op digitalisering in de zorg, hoe dit zeker tijdens de coronacrisis vroeg om flexibiliteit, en hoe zij andere manieren van organiseren en samenwerking inzetten om optimale zorg te kunnen blijven bieden.
“Vanaf het begin wist ik dat deze situatie een heftige tijd met zich mee zou brengen”, stelt Hilders. “Door onze ervaring uit calamiteitstrainingen met management en zorgprofessionals te gebruiken, kwam de crisiszorg meteen goed op gang.” De directievoorzitter was tijdens de coronacrisis elke dag in het Reinier de Graaf-ziekenhuis aanwezig en stond in nauw contact met haar medewerkers. “Als leidinggevende is werk-privé altijd een uitdaging. Nu wist ik dat ik overeind moest blijven. Dus zorgde ik goed voor mezelf, onder meer door dagelijks te gaan hardlopen.”
Wat vroeg dit van je leiderschap?
“Echte aandacht voor medewerkers en vertrouwen uitstralen in de organisatie. Via wekelijkse videoboodschappen liet ik zien dat we de juiste dingen doen én vooruit denken. Dan gaf ik aan: waar staan we, wat verwachten we komende week. Ook toonde ik begrip en dankbaarheid.”
“Iedereen was even hard nodig. Naast zorgprofessionals ook de teams daaromheen. Mensen die met bedden rijden, gastvrouwen, managers, het communicatieteam en het facilitair bedrijf. Bij het snelle opschalen waren zij essentieel. Van het inrichten en schoonmaken van kamers tot bijhouden hoeveel mondmaskers er nog zijn.”
Welke rol speelde ICT?
“We creëerden direct een crisismanagement-team en een realtime dashboard met daarop alle essentiële variabelen. Denk aan aantallen patiënten op de afdeling en op de IC, inclusief hun gemiddelde leeftijd of het aantal overledenen. Daarnaast voorraden beschermingsmiddelen, medicatie en beademingsapparatuur.”
“Ook de dagelijkse digitale communicatie was essentieel. Normaal gesproken heb ik veel persoonlijk contact, dat kon nu niet, toch had ik continu verbinding met de hele organisatie. Onze medewerkers gaven aan even dat zij ervoeren dat we steeds twee stappen vooruit liepen. Dat kon alleen dankzij die optimale communicatie.”
Wat waren snel op te lossen pijnpunten?
“Het dashboard toonde al in week één dat de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen onacceptabel laag was. Dit wilden we uiteraard oplossen. Want onze medewerkers staan op nummer één, vanuit de gedachte dat als zij goed in hun vel zitten, zij de best mogelijke zorg kunnen verlenen.”
"Deze crisis vraagt om verbinding en wederzijds begrip"
“Samen met de TU Delft ontwikkelden we een apparaat waarmee we diverse materialen voor mondmaskers hebben getest, van koffiefilters tot stofzuigerzakken. Dat laatste product bleek het meest geschikt. Dat een naaiatelier in het Westland de mondmaskers vervolgens produceerde was voor onze medewerkers een grote geruststelling. Zij voelden zich ondersteund op hun vitale eis altijd veilig te kunnen werken.”