Wereldleiders, waaronder de Amerikaanse vicepresident JD Vance, de Indiase premier Narendra Modi en topbestuurders van technologiegiganten zoals Google en OpenAI, kwamen afgelopen maart in Parijs bijeen op de AI Action Summit. Europa gaat miljarden euro's investeren in AI-innovaties, waaronder voor de gezondheidszorg.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, belooft met het InvestAI-programma 200 miljard euro te investeren in AI-ontwikkeling. Hiervan is 20 miljard euro bedoeld voor de oprichting van ‘AI-gigafabrieken’ waar grootschalige AI-modellen ‘made in Europe’ worden getraind. Tot nu toe zijn de meest gebruikte generatieve AI-tools, zoals ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google, afkomstig uit de VS.
Von der Leyen benadrukte het potentieel van AI om de zorg te revolutioneren door de ontdekking van medicijnen te versnellen, behandelingsopties te verbeteren en het economische concurrentievermogen van Europa te vergroten. De visie van de EU is dat Europa het ‘Artificial Intelligence continent’ wordt.
"We willen dat Europa een van de leidende AI-continenten wordt. Dit betekent dat we een manier van leven moeten omarmen waarin AI overal is. AI kan ons helpen ons concurrentievermogen te vergroten, onze veiligheid te beschermen, de volksgezondheid te versterken en de toegang tot kennis en informatie democratischer te maken."
In haar toespraak op de EU Action Summit noemde Von der Leyen ook de European Health Data Space (EHDS): "Onderzoekers, ondernemers en investeerders kunnen hun krachten bundelen. Talenten wereldwijd zijn welkom. Sectoren kunnen samenwerken en hun data bundelen. We creëren een veilige ruimte voor hen - zoals de European Health Data Space."
Belangrijke speler in AI-economie
Het InvestAI-initiatief financiert vier AI-gigafabrieken, uitgerust met 100.000 chips, waarmee ‘s werelds grootste publiek-private partnerschap wordt gevormd in het streven naar betrouwbare AI-ontwikkeling. Dit initiatief bouwt voort op het AI-innovatiepakket van de Europese Commissie uit januari 2024. Het plan omvat de uitbreiding van Europese dataruimtes, zoals de European Health Data Space en het GenAI4EU-initiatief, dat generatieve AI-toepassingen in de biotechnologie ondersteunt.
Daarnaast zal er een Europese Raad voor onderzoek naar AI worden opgericht. Een coalitie van 20 toonaangevende bedrijven, startups en technologiebedrijven zal de komende vijf jaar 150 miljard euro bijdragen aan AI-ontwikkeling. Dit consortium - ASML, Airbus, Mistral AI, Siemens, Spotify, Volkswagen en L'Oréal Group - zal samenwerken met de Europese Commissie om AI-regelgeving te stroomlijnen.
De Franse president Emmanuel Macron introduceerde verder nog het Current AI-project, gesteund door 387 miljoen euro aan overheidsfinanciering, samen met 109 miljard euro aan steun voor de Franse particuliere AI-sector.
Zorgen over AI in zorg
Tijdens de Summit was er ook ruimte voor zorgen over de rol van AI in de gezondheidszorg. Mental Health Europe waarschuwde voor de snelle inzet van AI in medische settings en benadrukte dat AI de empathie mist die essentieel is voor patiëntenzorg. Het debat over de EU AI Act, die gericht is op het reguleren van AI-toepassingen in de gezondheidszorg, gaat door. De eerste fase van de Act, die betrekking heeft op verboden AI-systemen, ging in februari van kracht.
Terwijl Europa zich richt op regulering, beweegt de VS richting deregulering. Vicepresident Vance waarschuwde dat buitensporige beperkingen ‘kunstmatige intelligentie kunnen doden’. Hij bekritiseerde ook AI-gestuurde contentmoderatie op sociale media, noemde het ‘autoritaire censuur’ en verzette zich tegen de Digital Services Act van de EU en strenge wetten voor gegevensbescherming zoals de AVG.
Er ontstond een opmerkelijke divergentie in AI-beleid toen de VS en het VK weigerden de slotverklaring van de top te ondertekenen, die werd onderschreven door 60 landen, waaronder China. De verklaring benadrukte dat AI inclusief, transparant, ethisch en veilig moet zijn.