AI-model voorspelt benodigde nazorg na orthopedie-operatie

24 oktober 2023
orthopedie
Tweedelijn
Nieuws

VieCuri behaalde medio oktober een plek in de top 5 tijdens de landelijke wedstrijd voor innovaties in de zorg. Wetenschappelijk onderzoeker Esther Janssen vertegenwoordigde VieCuri tijdens deze STZ Innovatiechallenge. Haar innovatie bestaat uit een AI-model dat al vóór een orthopedische operatie de benodigde nazorg voor de patiënt kan voorspellen. Dat is handig omdat ziekenhuizen zo makkelijker er voor kunnen zorgen dat de patiënt meteen op de juiste plek belandt. Het gevolg is dat patiënten niet meer onnodig lang in het ziekenhuis hoeven te vertoeven en ook meteen de juiste zorg krijgen.

De STZ Innovatiechallenge is een gerenommeerde wedstrijd in Nederland die zich richt op het bevorderen van innovatie in de zorg. Met 134 inzendingen uit het hele land was de concurrentie groot. VieCuri was uiteindelijk het enige ziekenhuis in Limburg dat de finale bereikte. De winnaars van de STZ Innovatieprijzen waren het Reinier de Graaf Gasthuis met de Robotecho en OLVG met een pijnapp.

Data van 11.000 patiënten

Het voorspellende model dat Esther Janssen heeft ontwikkeld, is gebaseerd op data van 11,000 patiënten die de afgelopen 10 jaar een orthopedische operatie hebben ondergaan. Aan de hand van specifieke patiëntkenmerken, zoals leeftijd en de aanwezigheid van andere ziekten, samen met het type operatie, kan het model de ontslagdatum en de benodigde nazorg voorspellen. Het is van groot belang om dit bespreekbaar te maken met de patiënt vóór de operatie, evenals met familieleden en organisaties voor vervolgzorg, om ervoor te zorgen dat de juiste nazorg kan worden georganiseerd. Het AI-model fungeert als een waardevolle tool en ondersteunt dit proces.

AI-modellen voorspellen steeds meer

En deze innovatie is nog maar één sterk voorbeeld van een snel groeiend aantal AI-modellen die nuttige voorspellingen kunnen doen over verwachte nazorg, risico’s op bepaalde ziekten en tal van andere thema’s. Machine learning heeft de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden voor het voorspellen van zorgbehoeften op maat. In Nederland heeft bijvoorbeeld Nicolab het StrokeViewer-systeem ontwikkeld, waarmee artsen beroertes kunnen vaststellen en voorspellen met behulp van algoritmen en workflow-oplossingen.

Gebroken heup

Een ander voorbeeld is een nuttig voorspellingsmodel sluit, dat een duidelijke link heeft met het voorspelmodel van Esther Janssen, is een model dat is gericht op de verbetering van de zorg voor oudere patiënten met een gebroken heup. Dit model maakt gebruik van machine learning om
data-gedreven, gepersonaliseerd behandeladvies te bieden voor deze kwetsbare patiëntengroep. Dit project dat onder leiding staat van arts-onderzoeker Jacobien Oosterhoff van TU Delft, werd eind 2021 gehonoreerd met een subsidie van ZonMw om het voorspelmodel verder te kunnen ontwikkelen.

Ook op IC’s heeft AI zijn intrede gedaan en doet daar met verve de nodige accurate voorspellingen waardoor de IC-ontslagprocedure verbeterd kon worden. Deze nieuwe technologie kan bijvoorbeeld nauwkeurig voorspellen wanneer een patiënt van de IC kan worden ontslagen of wanneer het beter voor hem of haar is om nog wat langer te blijven. Dit verbetert de efficiëntie van IC-beheer en zorgt er ook voor dat patiënten de juiste zorg op het juiste moment krijgen.