De Jonge: geen verbod pro-ana sites

ma 7 oktober 2019 - 08:00
Anorexia
Nieuws

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge is niet voornemens pro-ana websites te gaan verbieden. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de Kamerleden Westerveld (GL) en Buitenweg (GL) over het aanpakken van pro-anorexia websites en anorexiacoaches.

Westerveld en Buitenweg verwijzen in hun schrijven aan de Tweede Kamer naar het artikel ‘Zelfbenoemde ‘coaches’ actief op zoek naar seks op pro-anorexia-sites’, dat in mei van dit jaar in dagblad Trouw verscheen.

In dat artikel wordt gebruik gemaakt van  een onderzoek van onder meer het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) waaruit blijkt dat op bepaalde pro-ana sites ook zelfbenoemde ‘coaches’ actief zijn die zeggen deze vaak minderjarige meisjes te willen begeleiden, maar in werkelijkheid uit zijn op naaktfoto’s of seks - wat strafbaar is.

Geen totaalbeeld websites

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) voert in samenwerking met GGZRivierduinen Eetstoornissen Ursula een onderzoek uit naar het verband tussen meisjes met anorexia en slachtofferschap van seksueel geweld. Het artikel gaat in op de voorlopige resultaten van dit onderzoek.

Er is echter niet in kaart gebracht hoe omvangrijk de pro-anorexia websites zijn in Nederland en er is bij de overheid geen totaalbeeld van de websites, fora en sociale mediakanalen. De eindrapportage van het onderzoek bevat wel een nadere analyse over het aantal veelgebruikte pro-anorexia websites.

Het is ook nog onduidelijk hoe groot de online gemeenschap van jongeren is die elkaar via websites en sociale media aanmoedigen. Het onderzoek van het CKM en GGZRivierduinen loopt nog en het eindrapport wordt dit najaar verwacht. Met het eindrapport en de aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek gaan we aan de slag en wordt bekeken of aanvullend onderzoek nodig is.

‘Bestaan onwenselijk’

Tot een verbod op pro-ana website komt het voorlopig niet, schrijft de minister. “We verwerpen de verheerlijking van eetstoornissen, op sociale media, websites of anderszins. We vinden bestaan van deze websites onwenselijk, maar zien een verbod niet als een effectieve aanpak.”

Een dergelijk verbod zou volgens De Jonge het stigma rondom anorexia en ondergewicht juist bevestigen en de zoektocht naar hulp kunnen belemmeren. Een aantal experts geeft volgens hem bovendien aan dat een verbod op pro-anorexia sites juist averechts kan werken bij de betrokken groep kwetsbare jongeren.

De Jonge: “Ervaringsdeskundigen stellen dan ook dat de focus moet liggen op de psychische klachten die mensen met anorexia hebben. Het kabinet ziet – vanwege het belang van de patiënten - op dit moment geen aanleiding om het Nederlandse standpunt te wijzigen.”

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!