Eerste autotransplantatie België met nieuwe Da Vinci SP-robot

vr 31 mei 2024 - 07:15
Nieuws

Het Maria Middelares ziekenhuis in België maakt sinds afgelopen maandag gebruik van de nieuwe Da Vinci SP (single port) robot. Met deze robot kunnen complexe ingrepen worden gedaan via een enkele insnede. De eerste operatie in het ziekenhuis met de robot betrof afgelopen maandag een autotransplantatie van een nier. Met de komst van de Da Vinci robot evolueert het ziekenhuis naar het nieuwe Health Value Space Ghent als smart hospital.

De SP-robot maakt meer complexe ingrepen mogelijk via één enkele incisie of natuurlijke lichaamsopening. Meer dan 400 peer reviewed publicaties tonen de veiligheid, doeltreffendheid en uitstekende resultaten aan van deze vernieuwende technologie.

Nier verplaatsen

Het was uroloog prof. dr. Decaestecker die maandag 27 mei actief betrokken was bij een wereldprimeur. Voor het eerst werd de da Vinci SP gebruikt voor een autotransplantatie van de nier, volledig binnen in het lichaam van een 18-jarige vrouw. De vrouw had een complex ureterletsel, bij wie de urineleider tussen nier en blaas eerder zwaar beschadigd raakte. De beste oplossing voor de jonge patiënte bleek het groot defect in de urineleider te overbruggen door de nier ter verplaatsen, dichter bij de blaas.

Robotinstrumenten

Professor Decaestecker beheerst deze techniek perfect: hij voert dergelijke operaties al sinds 2017 uit - destijds een Europese primeur - met behulp van de da Vinci Multiport, uitgerust met vier robotarmen. Het voordeel van een intra corporale operatie is dat er geen grote incisie nodig is om de nier in en uit het lichaam te verplaatsen en dat er slechts een paar kleine incisies (met de Multiport) van ongeveer 1 cm nodig zijn om de robotinstrumenten in te brengen.

Prof. Decaestecker: “Nieuw is de combinatie van de transplantatie in het lichaam met het feit dat er dankzij de da Vinci SP-robot, die slechts 1 robotarm heeft, slechts één insnede plaatsvindt. Dat vermindert de impact voor de patiënt en zal naar verwachting ook het herstel vlotter laten verlopen. Bijkomend voordeel is dat we de ingreep volledig buiten de buik kunnen uitvoeren en de patiënt in een natuurlijke houding plat op de rug kan blijven liggen. Dat is belangrijk omdat de patiënt in een veel comfortabele houding geopereerd wordt en met minder risico’s op complicaties aan de darmen.”

Robotsystemen optimaliseren operatiekamer

Met de uitbouw van een roboticsplatform wil Maria Middelares de inzet van robotsystemen in de operatiekamer zoveel mogelijk optimaliseren. Het doel is om de efficiëntie van de operatiekamer en de resultaten voor de patiënt te verbeteren. Deze innovatieve chirurgische systemen maken verdere personalisatie van de operatie op basis van de behoeften van de patiënt mogelijk.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!