Flexo vermindert rugklachten in de bouw

di 13 december 2016 - 17:58
Nieuws

Het Canadese Flexo wilt met haar slimme uniform rugklachten in de bouwsector voor zijn. Sensoren in handschoenen en een shirt geven een waarschuwing wanneer de drager een te zwaar object op wilt pakken of verkeerd bukt.

Rugklachten zijn veelvoorkomend, zeker in de bouwindustrie. In 2014 bleek uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten dat 457 per 100.000 werknemers in de bouwsector problemen kreeg met houdings- en beweegapparaat. 1 op de 5 meldingen resulteerde bovendien in een verzuim van meer dan drie maanden. Er gaat hierdoor veel geld gemoeid met deze klachten. Het is voor zowel werkgevers als de Nederlandse maatschappij voordeliger om hier preventief op in te spelen. Vier studenten uit Canada signaleerden dit probleem in en besloten een oplossing te ontwikkelen: het Flexo uniform.

Slim uniform

Flexo is een slim uniform wat ontworpen is om werkplaatsongevallen te verlagen. Sensoren in een shirt en handschoenen waarschuwen de drager wanneer er kans is op letsel. De drager ziet knipperende lichtjes en voelt een trilling als een object te zwaar is, de houding van de drager verkeerd is en als de drager een object te lang vasthoudt. De horizontale afstand die een persoon aflegt en eventuele lichamelijke draaien die de drager maakt, worden allen meegenomen in het bepalen van letselgevaar.

Lage implementatiekosten

Flexo werkt met oplaadbare batterijen met een batterijduur van minstens 18 uur. Het uniform heeft verschillende personalisatie mogelijkheden. Zo kan er een logo op geplaatst worden, maar is het ook mogelijk het materiaal, de kleur of de pasvorm aan te passen. Hierdoor kan het huidige uniformen vervangen. Het bedrijf streeft hiermee naar lage implementatiekosten. Anders dan menig ander slim uniform richt Flexo zich immers niet op topsporters, maar op bouwvakkers, supermarktmedewerkers en monteurs.

Van prototype naar pilot

Het viertal startte het project met een zoektocht naar de perfecte manier om iets te tillen. Hierna werd het eerste prototype ontwikkeld; in deze fase werd getest of de sensoren naar behoren werkten. Het tweede prototype richtte zich op de plaatsing van de sensoren op het lichaam, om zo te ontdekken gereageerd zou worden bij een slechte houding. De studenten zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van het uiteindelijke product.  Het team start medio 2017 verschillende pilots, waarvoor mensen zich kunnen aanmelden.

###Suite###


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!