IPH lanceert vierde versie Mijn Positieve Gezondheid

vr 14 juni 2019 - 09:58
IPH
Nieuws

IPH heeft onlangs de vierde versie van het gespreksinstrument Mijn Positieve Gezondheid gelanceerd. Dit gebeurde tijdens de conferentie ‘Taal en Gezondheid’ in aanwezigheid van 150 deelnemers. Het eerste papieren exemplaar van de zogeheten ‘eenvoudige tool’ werd in ontvangst genomen door taalambassadeur Jose Brunselaar.

De tool is een gespreksinstrument dat is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen, maar andere geïnteresseerden kunnen de tool ook gebruiken. De tool helpt de doelgroep na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat ze willen doen om zich gelukkiger te voelen. Brunselaar heeft zelf met laaggeletterdheid te maken gehad en is nu begeleider van taalklassen voor laaggeletterden. Ze zet zich in voor een geletterd Nederland en maakte deel uit van het testteam van de eenvoudige tool.

De basis van de eenvoudige tool ligt in de eerste versie, de volwassenentool (taalniveau B1), alleen is de taal vereenvoudigd. Ook wordt bij de eenvoudige tool meer gebruikgemaakt van symbolen die gevoelens helpen duiden. Verder is de tool uitvoerig getest door laaggeletterden en mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen.

Koplopertafel Laaggeletterden

Er is een digitale en papieren versie beschikbaar. De digitale versie van de eenvoudige tool heeft daarbij een voorleesfunctie. De papieren versie komt samen met het begeleidingsdocument voor zorgprofessionals. Dit document biedt professionals handvaten bij het bespreken van de thema’s waar bijvoorbeeld laaggeletterden tegenaan lopen. Dat gesprek vraagt namelijk om een aangepaste benadering.

Er is een jaar gewerkt aan de tool. Nadat de vraag kwam uit het veld en van de doelgroep is het Institute for Positive Health samen gaan zitten met een aantal organisaties. Zo ontstond de Koplopertafel Laaggeletterden met: Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, Stichting Lezen en Schrijven, GGD Gelderland-Zuid, GGD Amsterdam en Bibliotheek Rivierenland.

2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met taal, rekenen

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Lezen & Schrijven. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18 procent, dus ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Daarvan hebben bijna 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal en/of rekenen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon.

https://www.youtube.com/watch?v=0-0-FoJjcc0&feature=youtu.be
De Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid wordt bij voorkeur samen met een zorgprofessional ingevuld in een veilige en vertrouwde setting. Er is een digitale versie – met voorleesfunctie – en een papieren versie.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!