NKI: effectiever onderzoek naar, behandeling van kanker

di 28 januari 2020 - 11:20
Onderzoek-kanker
Onderzoek
Nieuws

Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) heeft de laatste fase afgerond van een ingrijpende transformatie van zijn netwerkarchitectuur en datacenter. De moderniseringsslag – uitgevoerd door Deltics – moet ervoor zorgen dat het instituut tegemoet aan de groeiende vraag naar digitale capaciteit bij het onderzoek naar, en de behandeling van kanker.

Het Nederlands Kanker Instituut is de onderzoekstak van het AVL, waar ongeveer 650 wetenschappers en ondersteunend personeel werkzaam zijn. Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis is de behandellocatie, waar in totaal 180 medisch specialisten werken.

Met de nieuwe netwerkarchitectuur wil het NKI, wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek naar, en de behandeling van kanker, een moderne werkplek te creëren. Deze werkplek moet onderzoekers en clinici van het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis optimaal ondersteunen bij hun werkzaamheden, aldus netwerkleverancier Aruba.

Afgelopen november vertelde Roel Sijstermans, hoofd Informatisering en Automatisering van het AVL, op de VMware-beurs in Barcelona, al over de inzet van virtualisatietechnologie om zijn beschikbare IT-capaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten voor ondersteuning bij onderzoek naar en behandeling van kanker. Het AVL was destijds bezig met het project werkplek en infrastructuur 3.0 om digitale werkplekken zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk in te richten.

Veilige overdracht data

Samen met Aruba heeft NKI de veilige overdracht van data tussen onderzoeksteams vereenvoudigd, terwijl medische teams beter en sneller toegang hebben tot belangrijke data. Verder heeft NKI hiermee de weg vrijgemaakt voor digitale innovaties, zoals IoT-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De implementatie van de nieuwe netwerktechnologie moet bijdragen bij aan vergroting van de mobiliteit, betere beschikbaarheid van patiëntgegevens aan het bed, aansluiting van nieuwe medische hulpmiddelen en het gebruik van digitale patiëntendossiers. Ook hoopt NKI met een werkplek van wereldklasse toptalent uit de hele wereld te kunnen aantrekken.

Faciliteren dynamisch onderzoek NKI

Sijstermans noemt data in toenemende mate bepalend voor succes in het onderzoek naar kanker. De omvang van de datasets groeit exponentieel. Knelpunt is niet het verzamelen van data, maar de verwerking en analyse ervan. “We hebben nu een netwerk dat dynamisch onderzoek faciliteert. Tot voor kort gebruikten beide locaties voor het werken met grote hoeveelheden data verschillende systemen en applicaties. Om effectiever te kunnen zijn bij wat we doen, is het cruciaal dat we nu beschikken over één eenvoudige netwerkinfrastructuur die ondersteunend is aan het werk van wetenschappers én clinici.”

Het nieuwe netwerk maakt het volgens Sijstermans voor de onderzoekers die bij het NKI werken – meestal in teams van vijf tot twintig personen – veel eenvoudiger om grote datasets uit te wisselen. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking van teams op kritische projecten.

Voor de medisch specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis biedt het netwerk een groot aantal functionaliteiten. Zo kunnen clinici gemakkelijk medische gegevens delen en raadplegen – waar of wanneer ze die ook maar nodig hebben. Verder hebben bezoekers en patiënten vrije toegang tot het netwerk en is er op rollen gebaseerde toegangscontrole voor de medewerkers.

‘Geen doorsneeziekenhuis’

Sijstermans: “We zijn geen doorsneeziekenhuis. Patiënten uit heel Nederland komen bij ons voor specialistische behandelingen. Daarbij krijgen ze vaak te maken met een patholoog, radioloog, oncoloog en chirurg die in teamverband samenwerken. Het spreekt voor zich dat deze teams moeten kunnen handelen zodra dat nodig is. De nieuwe netwerkarchitectuur zorgt ervoor dat teams altijd toegang hebben tot alle benodigde gegevens. Deze oplossing geeft ons de benodigde connectiviteit, betrouwbaarheid en prestaties. Het netwerk is beschikbaar voor patiënten, bezoekers en onderzoekers en biedt ons tegelijk alle overzicht en controle."

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!