De Nijmeegse ziekenhuizen CWZ en Radboudumc hebben subsidie binnengehaald voor een onderzoek naar de fusie van beelden van MRI en pathologie bij prostaatkanker. Het project van CWZ-uroloog Jean Paul van Basten en Geert Litjens, hoogleraar Al voor analyse van medische beelden in de pathologie en radiologie in Radboudumc, kreeg 280.000 euro toegekend. In totaal werden afgelopen week vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen.
Het project van Van Basten en Litjes heeft als doel het verbeteren van de persoonlijke behandelbeslissingen voor prostaatkankerpatiënten binnen het bestaande Prosper-netwerk van Radboudumc en partners. CWZ speelt naar eigen zeggen een centrale rol in robotondersteunde radicale prostatectomie (RARP) en is medeaanvrager in dit initiatief. Het CWZ huist het topklinisch expertisecentrum prostaatkanker van samenwerkingsverband STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen).
Verschillende aspecten zorg prostaatkanker
Radboudumc en CWZ richten zich op verschillende aspecten van prostaatkankerzorg. Zo is het Radboudumc gespecialiseerd in diagnostiek, met name op gebieden zoals MRI en de toepassing van AI in radiologie en pathologie. Het CWZ legt de focus op expertise in RARP-operaties en de verbetering van chirurgische resultaten. De samenwerking tussen de twee centra aan klinische zijde is al goed gevestigd, aldus het CWZ, wat onder meer tot uiting komt in gedeelde urologen.
Het CWZ stelt effectief gebruik te maken van de complementaire kennis en expertise van beide centra door de gezamenlijke onderzoeksinspanningen op het gebied van prostaatkanker te verdiepen. Radboudumc draagt bij aan haar deskundigheid in AI en identificeert voorspellende biomarkers, terwijl CWZ zijn ervaring meebrengt in het op maat maken van chirurgische behandelingen voor prostaatkankerpatiënten.
Regionale samenwerking
Het Radboudumc Academisch Medisch Netwerk is een initiatief om de banden tussen het Radboudumc en CWZ, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Ziekenhuis Rijnstate en de Sint Maartenskliniek te versterken. De ziekenhuizen hebben een regionale gezamenlijke ambitie op het gebied van onderzoek: Innovatie en persoonsgerichte netwerkzorg.
Om deze ambitie te verwezenlijken investeren de ziekenhuizen in onderzoeksprojecten, waarbij onderzoekers van CWZ, JBZ, Rijnstate en SMK samenwerken met onderzoekers van Radboudumc. Na het succes van de vorige jaren zijn er opnieuw vier Junior Onderzoekers-plaatsen toegekend. In totaal bedraagt de afgelopen week toegekende subsidie ruim 1,1 miljoen euro. Lees meer over alle projecten op de website van Radboudumc.