Search
Close this search box.
Search

Vliegwielcoalitie lanceert Wegwijzer Telebegeleiding

De Vliegwielcoalitie lanceert een overzichtelijke Wegwijzer Telebegeleiding, die is bedoeld voor zorgverleners, patiënten en projectleiders. Het is een praktische digitale tool die handig is voor iedereen die wil beginnen met telebegeleiding of graag wil weten wat verschillende ziekenhuizen op dit moment aan thuismonitoring in huis hebben.

Het doel van de wegwijzer is om patiënten, zorgverleners en projectleiders wegwijs te maken in het aanbod van telebegeleiding in Nederland. In de wegwijzer staat een overzicht van elf specialismen en achttien bijbehorende aandoeningen. Per aandoening staat niet alleen hoe betrokkenen de telebegeleiding ervaren, maar worden ook best practices getoond en succesfactoren getoond.

Wie zijn eigen organisatie mist in de wegwijzer of graag een inspirerend verhaal wil toevoegen, wordt op de website van de coalitie opgeroepen om dit te delen. Het doel van de Vliegwielcoalitie is namelijk het opschalen van digitale zorg in het belang van patiënt en zorgsector.

Cardiologie in de wegwijzer

Om een beter idee te krijgen van de inhoud van de wegwijzer lichten we één specialisme, cardiologie, eruit. Wie cardiologie aanklikt ziet dat of er telebegeleiding beschikbaar is voor atriumfibrilleren, cardiothorocale chirurgie, chronische hypertensie, hartfalen en hartrevalidatie. Tevens is er een literatuurlijst beschikbaar voor wie naar wetenschappelijke onderbouwing zoekt voor deze specifieke cardiologische thuismonitoring. Maar onder het kopje cardiologie zijn ook aanbieders van verschillende vormen van zorg op afstand, leveranciers en inspirerende verhalen te vinden. Al die informatie is op de wegwijzer niet alleen voor cardiologie te vinden, maar dus ook beschikbaar voor tien andere specialismen zoals chirurgie, COVID 19 en oncologie.

Vliegwielcoalitie verbreedt digitale scope

Tot nu toe lag de focus van het samenwerkingsverband van de Vliegwielcoalitie op digitaal gebied met name op telebegeleiding en digitale keuzehulpen vanuit de ziekenhuizen. Sinds kort heeft de coalitie de focus verbreed en richt ze zich ook op de wijkverpleging. Het Vliegwiel voor digitale innovaties in de wijkverpleging stimuleert de innovatie en inzet van technologieën in de wijkverpleging. Hiervoor ging onlangs de campagne #zokanhetook van start, die nog tot 20 februari 2023 loopt. 

De campagne roept medewerkers in de wijkverpleging op het gesprek met cliënten te beginnen over digitale zorg. De campagne met advertenties op LinkedIn en YouTube laat de voordelen zien van onder andere de medicijndispenser, leefstijlmonitoring, thuismeten, telebegeleiding en beeldbellen voor cliënten die zorg thuis ontvangen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?