Search
Close this search box.
Search

ZonMW: nog voldoende subsidie over in nieuwe SET

Er is nog voldoende budget beschikbaar uit de Stimuleringsregeling E-health thuis (SET). Dat laat innovatie-financierder ZonMW weten. De in juli aangekondigde nieuwe SET is nog tot en met 31 december van dit jaar beschikbaar. Net als bij de voorgaande SET-rondes is de stimuleringsregeling bedoeld voor het realiseren van meer gebruikers, structurele inbedding en duurzame bekostiging van bestaande e-health toepassingen die ondersteuning of zorg thuis faciliteren.

Waarom zou een zorgorganisatie SET-subsidie aanvragen? Omdat we volgens ZonMW voor grote uitdagingen in de zorg in ons land staan. Het tekort aan zorgpersoneel en vergrijzing zijn hiervan de voornaamste oorzaken. Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, stelde afgelopen zomer het als een urgente taak te zien om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Zij wil daarom vol inzetten op verdere digitalisering.

Belangrijke rol e-health

E-health speelt in dit beleid een belangrijke rol, omdat het oplossingen kan bieden voor dit steeds groter wordende probleem. Dankzij de inzet van diverse vormen van e-health krijgen patiënten en cliënten meer eigen regie en kunnen zij langer zelfstandig thuis blijven wonen. Tegelijkertijd kan kostbare tijd van zorgpersoneel worden bespaard en kunnen zij worden ingezet op plekken waar zij onmisbaar zijn. De SET-subsidie dient als stimulans om mooie stappen te zetten met e-health in een zorgorganisatie.

ZonMW heeft eerder geboekte resultaten met SET gebundeld in de SET-resultatenwebsite. In de ervaringsverhalen van andere zorgorganisaties is te lezen hoe de regeling hen geholpen heeft én wat de SET misschien voor andere organisaties kan betekenen. ZonMW biedt ook gratis spreekuren aan met adviseurs van ZonMw en RVO, zowel voor nieuwe als bestaande aanvragen. Verder is er een quickscan beschikbaar om een projectidee of plan aan RVO voor te leggen, zodat die kan toetsen of een plan aansluit bij de doelstellingen van de regeling.

Nieuwe SET wegens groot succes

Het ministerie van VWS kondigde in juli van dit jaar de nieuwe subsidieronde voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis aan. VWS heeft in totaal 12,5 miljoen euro geoormerkt voor de nieuwe SET. Reden voor het heropenen van de SET is volgens onderzoeksfinancierder ZonMW het grote succes ervan in de afgelopen jaren.

SET ging in 2019 van start en maakte deel uit van het overheidsprogramma Langer Thuis. De regering investeerde daar de afgelopen jaren ruim 340 miljoen euro in, waaronder 90 miljoen euro SET-subsidie. Doel van de SET was destijds het gebruik van e-health toepassingen op te schalen en te borgen. Hierdoor kunnen ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of een beperking met een grotere kwaliteit van leven langer thuis blijven wonen.

Voorbeelden van toepassingen zijn valsensoren, elektronische sleuteloplossingen, wondverzorging op afstand, communicatieplatforms tussen professionals onderling en de cliënt, leefstijlmonitoring. Verder kan ingezet worden op technologie die een mantelzorger in staat stelt op afstand in de gaten te houden hoe het met zijn of haar naaste gaat. In 2020 werd de regeling uitgebreid, terwijl er na het uitbreken van de coronacrisis in maart en juli 2020 ook spoedregelingen bij kwamen (SET COVID 19 1 & 2).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?