Ale Houtsma

Leiderschap en Transformatie in de zorg - Maastricht UMC+

Ale Houtsma werkt al meer dan 25 jaar in de zorgsector, zowel in topklinische als in academische ziekenhuizen. Momenteel werkt hij als lid raad van bestuur in het Maastricht UMC+. Ook is hij bestuursvoorzitter van Egidius en toezichthouder bij Levvel, een GGZ-organisatie voor specialistische jeugdzorg in Amsterdam.

Eerder was hij voorzitter raad van bestuur in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, koploper in de digitale zorg en een Santeon ziekenhuis; in die periode was hij ook portefeuillehouder digitale zorg in het bestuur van de Santeon ziekenhuizen en initiatiefnemer van Zorg bij Jou, waarvoor de transformatieaanvraag in 2023 is gehonoreerd. 

Daarvoor was hij interim lid van raad van bestuur in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp, waar hij zich met name heeft gericht op verbetering van de spoedzorgketen en de locatieprofilering. Ook werkte hij bij het Karolinska University Hospital in Stockholm in Zweden. Daar hield hij zich onder meer bezig met de transformatie naar ‘value based healthcare’ (VBHC) en patiëntenparticipatie. 

“Technologie verrijkt ons leven. We kunnen zo veel meer! Ook in het ziekenhuis. Wat we nodig hebben, is verbeelding. En een visie op de toekomst. Onze strategie is om maximaal in te zetten op digitale zinnige zorg. Voor de patiënt, met de juiste zorg op de juiste plek. En voor het ziekenhuis, want uiteindelijk willen we hogere kwaliteit, lagere kosten en slimmere processen. Daarvoor is e-health cruciaal.”

“Ik verwacht dat de inzet van e-health en telemonitoring nog veel meer gaat toenemen. Patiënten krijgen straks veel meer zorg thuis, met ondersteuning van zorgpartners zoals de wijkverpleging, huisartsen en specialisten vanuit het ziekenhuis. Als lid van de ICT&health redactieraad deel ik graag mijn inzichten, kennis en kunde. Een van onze strategische ambities is niet voor niets waardevolle en zinnige zorg. De variatie tussen de netwerkpartners leidt tot snel leren van elkaars werkwijzen, elkaar inspireren, delen van een veelvoud aan kwaliteitsinitiatieven en gezamenlijk innoveren.”