Minder zorgen door datadonatie

wo 19 februari 2020
Minder zorgen door datadonatie
Data
Premium

Elke dag genereren we gigantische hoeveelheden gezondheidsdata. Deze data kunnen we door datadonatie inzetten voor een effectief en gestroomlijnd gezondheidssysteem. Met datadonatie staan mensen vrijwillig persoonlijke data af aan een collectieve dataset. In deze column beschrijven we de positieve effecten die een goed datadonatiesysteem kan hebben op ons zorgstelsel, zoals effectieve preventie, vroegsignalering en gepersonaliseerde behandeling. Allerlei partijen profiteren daarvan, patiënten voorop. We roepen op tot actie om datadonatie mogelijk te maken.

Probleem: zorgstelsel
De laatste jaren is uitgebreide diagnostiek toegepast op het zorgstelsel zelf. De aandoening is bekend. Te veel patiënten, te weinig personeel, beperkte financiën en gerichtheid op handelingen. Welke interventies de aandoening van de zorg gaan oplossen is nog onduidelijk. Het behandelplan vraagt dan ook voortdurende aandacht. Preventie is veelbelovend, net als behandeling op maat van mensen die al ziek zijn.

Oplossing: gezondheidssysteem
Werkelijk inzetten op preventie en gepersonaliseerde behandeling vraagt om een ander systeem: van zorg naar een gezondheidssysteem. In zo’n systeem ondersteunen allerlei maatschappelijke partijen gezonde mensen om gezond te blijven. Ze vormen een hecht netwerk. Vroegsignalering maakt snel ingrijpen mogelijk als mensen toch aandoeningen ontwikkelen. Met relatief lichte interventies kan ziekte worden ‘omgekeerd’. Wanneer mensen toch een ziekte ontwikkelen, maakt gepersonaliseerde behandeling het beste resultaat mogelijk.

Middelen: data en datadonatie
Data lijken het beste middel om gerichte preventie, vroegsignalering en gepersonaliseerde behandeling te ontwikkelen. Van Nederlanders is al veel digitale informatie beschikbaar. Als mensen die doneren aan een publieke databank, kan baanbrekend onderzoek worden gedaan. We kunnen nagaan óf en welke preventie nodig is; onderzoeken hoe we mensen de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden, zoveel mogelijk in het sociaal domein. Achteruitgang van de gezondheid kan eenvoudiger èn eerder worden gesignaleerd. We kunnen betrouwbaarder bepalen welke behandeling bij welke patiënt de grootste kans van slagen heeft. Zo komen er minder patiënten, die minder lang in het medisch systeem blijven en daar de optimale behandeling ontvangen.