KWF stopt ruim 2 miljoen euro in biomedisch onderzoeksproject TraIT

25 januari 2017
Nieuws

KWF Kankerbestrijding stelt een bedrag van 2,25 miljoen euro beschikbaar aan het Nederlandse biomedische onderzoeksinfrastructuurproject TraIT. Met het geld kan TraIT werken aan een meer efficiënte en geïntegreerde onderzoeksinfrastructuur, essentieel voor de opslag en verwerking van grote hoeveelheden data. Deze gegevens vormen de bouwstenen voor de big data en data analytics-toepassingen waarmee kankeronderzoek bevorderd kan worden, om zo tot betere en snellere diagnoses te komen.

TraIT - Translational Research IT project – heeft sinds 2011 een naar eigen zeggen unieke online suite van software applicaties voor translationele onderzoekers ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Inmiddels maken bijna 3000 gebruikers voor ruim 400 (inter-)nationale studies hier actief gebruik van. TraIT stelt hiermee een van de voortrekkers te zijn van een geïntegreerde Nederlandse infrastructuur voor gezondheidsonderzoek, bekend onder de naam Health-RI, waarin meerdere infrastructuurprogramma’s samen optrekken. Zo komen ze tot één geïntegreerde nationale infrastructuur voor personalised medicine, een behandeling op maat voor mensen met kanker.

Translationeel onderzoek

KWF investeert het merendeel van haar inkomsten in onderzoek. Deze beleidsperiode ligt de focus op ‘translationeel onderzoek’. Dergelijk onderzoek is volgens het KWF dé onderzoeksvorm voor een snelle vertaalslag (translatie=vertaling) van wetenschappelijke ontdekkingen naar gunstige toepassingen voor de patiënt. KWF wil translationele onderzoeksprojecten bevorderen via diverse activiteiten. Met als uiteindelijk doel patiënten sneller, vaker en beter te laten profiteren van de nieuwste onderzoeksresultaten.

Corine van Vliet, Manager Doelbesteding KWF Kankerbestrijding stelt over het financieel ondersteunen van TraIT: “De KWF-bijdrage aan TraIT draagt bij aan de inrichting van Health-RI waardoor biomedisch onderzoek sneller én efficiënter resulteert in een betere diagnostiek en behandelingen op maat. Kankerpatiënten hebben baat bij de totstandkoming van één nationale onderzoeksinfrastructuur.”

Volgens Gerrit Meijer, hoodf onderzoek TraIT, hoofd pathologie NKI, voegt toe dat het KWF met het geldbedrag een cruciale stap zet in het professioneel faciliteren van translationeel kankeronderzoek. TraIT is volgens Meijer een essentiële bouwsteen voor health-RI, de nationale infrastructuur voor translationeel onderzoek dat Nederlands wetenschappelijk onderzoek moet voorbereiden op de toekomst. Investeren in onderzoeksinfrastructuur staat ook hoog op de Nederlandse Nationale Onderzoeksagenda.