Nieuwe, praktische opleiding Applied Data Science en AI

do 6 juni 2024 - 08:45
Nieuws

Onder de naam ‘Applied Data Science en Artificial Intelligence’ is het Zuyd Hogeschool gestart met een nieuwe opleiding. Aanleiding voor de nieuwe opleiding is de toenemende vraag vanuit het werkveld om mensen op te leiden op dit gebied. Een van de belangrijkste partners voor de ontwikkeling van de nieuwe opleiding is Brightlands. Ook de Maastricht University is betrokken want daar bestaat de opleiding Data Science en AI.

“Daar willen we goed op aansluiten. Het zou mooi zijn als Zuyd een wat meer praktisch bachelor-programma gaat brengen”, zegt opleidingsmanager bij Zuyd, Fouad de Vries. De ontwikkelingen rond Data Science en Artificial Intelligence gaan razendsnel. De technische industrie, zorginstellingen, overheden en financiële instellingen krijgen er in toenemende mate mee te maken.

Vijf vergelijkbare opleidingen

In Nederland zijn er nu vijf van gelijksoortige opleidingen, waarvan Zuyd er een is. Het gaat om een vierjarige hbo-opleiding waarin wiskunde belangrijk is. “En uiteraard de toepasbaarheid richting computer en human data interaction en AI in de praktijk. De schatting is dat er nu al behoefte is aan zo’n ongeveer 150.000 arbeidsplaatsen in Nederland. We spelen met deze nieuwe opleiding specifiek in op deze behoefte”, voegt De Vries toe.

Vanuit de vier Brightlands-campussen wordt gewerkt aan grote maatschappelijke opgaves: zorg en gezondheid, circulaire chemie en digitalisering. Op de campus in Maastricht ligt de focus op de zorg, in Sittard-Geleen gaat het over nieuwe materialen en chemie en de Greenport Campus in Venlo richt zich op gezonde voeding. Vanuit de campus in Heerlen wordt aandacht besteed aan data en AI, waarbij ook de verbinding wordt gelegd met andere campussen.

Meer behoeft aan praktische kennis

De nieuwe opleiding van Zuyd sluit naadloos aan op de ecosystemen van Brightlands, zegt directeur Business Development op de Brightlands Smart Services Campus, Pieter Custers. “De kennisinstellingen zijn heel belangrijk om ons ecosysteem te voeden met het talent op dit vakgebied. Daarnaast werken we nauw samen met het bedrijfsleven. Daar is behoefte aan praktische kennis. Deze behoefte wordt alleen maar groter.”

Samen vormen de campussen een soort innovation learning lab waar het draait om innovatie. De professional van de toekomst wordt hier voorbereid om en wereld vol AI en data science. Deels gebeurt dat op de Smart Services Campus. “Heerlen is niet voor niets een van de zeven officiële Nederlandse AI-hubs. Maar uiteindelijk doen we het voor de hele provincie en de Euregio, dus zeker niet alleen voor Zuid-Limburg”, voegt De Vries toe.

Ook de ethische kant van AI

De opleiding start in september in Maastricht met diverse lab activiteiten op verschillende plekken in de regio. Gestart wordt met zestig studenten. De Vries vertelt dat de studenten die zich hebben aangemeld vooral een natuur- en techniekprofiel. Maar hij zegt ook dat naast de technische aspecten ook de ethische kant van AI aan bod komt: “AI biedt eindeloos veel kansen, maar we moeten oog houden voor de menselijke maat.”

En dat is nu juist het onderdeel waar ook kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, Vilans, een oproep voor heeft gedaan. Zij gaan graag in gesprek met care organisaties die stappen willen zetten om op een bewust manier met AI-ontwikkelingen om te gaan.