Cross Industry Mimicry verkent innovatiehorizon 

12 april 2024
Cross Industry Mimicry verkent innovatiehorizon 
Premium

Net zoals biomimicry inspiratie haalt uit de natuur om ontwerp-uitdagingen aan te pakken, is cross-industry mimicry een proces waarbij strategieën en innovaties uit verschillende sectoren worden gebruikt om menselijke vraagstukken op een gezamenlijke en vernieuwende manier te benaderen. In de zakenwereld verwijst intersectorale imitatie naar de praktijk waarbij een bedrijf succesvolle strategieën en werkwijzen van bedrijven buiten zijn eigen sector nabootst. Dit kan verschillende aspecten omvatten, zoals het nabootsen van marketingcampagnes en reclametactieken, het imiteren van producteigenschappen en -ontwerpen, of het overnemen van vergelijkbare bedrijfsmodellen en operationele procedures.

Cross-industry mimicry verkent de horizon van innovatie door verbreding van perspectieven en het overbruggen van sectorale grenzen. Door ons open te stellen voor deze brede waaier van invloeden, kunnen we stagnerende thema's en beperkt denken overstijgen en ons richten op het creëren van vernieuwende en impactvolle oplossingen.

Zoals u weet, ben ik geen fan van beperkt denken, of van zorgevents die al 20 jaar blijven hangen op thema's zoals interoperabiliteit, patiëntgerichtheid, diversiteit op de werkvloer, enzovoort. Zoals u ook weet, is dat één van de redenen waarom ik (bijna) elk jaar naar SXSW in Austin ga, om me onder te dompelen in een enorme inspiratie-bom met maar liefst 3425 sessies en dat is enkel het officiële programma. 

Sessies over de nieuwste sporttechnologie, hoe Generatie Z en Alpha denken over carrières, co-creatie met ruimtelijke technologie, het ontwikkelen van immersief engagement, wat onze restaurantervaring zal zijn in 2050, de verovering van TikTok door grootouders, storytelling in Web3, naast dus nog… 3418 andere sessies. 

Omarmen diversiteit

SXSW staat symbool voor het omarmen van diversiteit in ideeën en benaderingen, door een breed scala aan onderwerpen te behandelen die verder gaan dan de conventionele zakelijke en technologische vraagstukken. Dit festival van innovatie en creativiteit biedt een unieke kans om te leren van en geïnspireerd te worden door de nieuwste trends en strategieën uit allerlei verschillende sectoren, wat resoneert met de geest van cross-industry mimicry. 

Ik wil u graag op weg helpen. Eerst wil ik u inspireren met verfrissende samenwerkingen tussen bedrijven uit verschillende branches. Vervolgens kijken we naar startups met activiteiten buiten de zorg en trekken we parallellen naar wat hun aanbod voor de zorgsector kan zijn. Speciaal voor u, helemaal in de stijl van SXSW, met enkel startups van dit event en met bijhorende overload aan informatie. Klaar voor een dolle rit op de informatie-rollercoaster? Hierbij 18 inspiratie-bommetjes.

Verfrissende samenwerkingen

Chipotle (fast food keten) werkt samen met de fitness-app Strava om aangepaste routes en een uitdaging aan te bieden, die eindigen bij een Chipotle-locatie in verschillende steden. De winnaar in elke stad ontvangt een jaar lang gratis Chipotle Lifestyle Bowls. Deze samenwerking, de eerste in zijn soort, ondersteunt mensen die zich inzetten voor een gezondere levensstijl, met promoties zoals gratis guacamole en bezorging voor bepaalde uitdagingen.

Peloton (fitness) gaat aangepaste inhoud ontwikkelen voor TikTok om hun bereik uit te breiden en groei te stimuleren, met een focus op de Gen Z-doelgroep. De inhoud omvat live en vooraf opgenomen klasclips, originele instructeurs en samenwerkingen met makers en beroemdheden, allemaal binnen de TikTok fitness hub. Dit markeert Pelotons eerste productie van op maat gemaakte content voor een partner buiten hun eigen kanalen, gericht op toegankelijkheid en gemeenschapsgevoel op TikTok.

Danone is een samenwerking aangegaan met het digitale oncologiebedrijf Resilience om een module voor voedingsondersteuning voor kankerpatiënten te ontwikkelen, geïntegreerd in de digitale oncologie-oplossing van Resilience. Deze samenwerking richt zich op het aanpakken van kanker-gerelateerde ondervoeding, een probleem dat tot 70 procent van de kankerpatiënten treft, en benadrukt het belang van voeding tijdens behandeling en herstel.

L'Oréal's venture arm BOLD heeft geïnvesteerd in het Zwitserse bedrijf Timeline, dat zich richt op veroudering en levensduur met een technologie genaamd Mitopure, gebruikt in hun supplementen en huidverzorging. Time- line zal de financiering gebruiken om uit te breiden in voeding, schoonheid en gezondheid. Dit benadrukt L'Oréals inzet voor levensduur in de schoonheidsindustrie, waarbij ze streven naar het verbeteren van huidgezondheid en schoonheid door middel van wetenschappelijke vooruitgang.

Instacart (e-commerce) werkt samen met DispatchHealth (thuiszorg) om de toegang tot aangepaste maaltijden voor thuiszorg-patiënten te vergroten, vergelijkbaar met traditionele voorschriften voor medicatie. Deze samenwerking is gericht op het aanpakken van de aanzienlijke impact van voedselonzekerheid op de gezondheidszorgkosten en maakt gebruik van Instacart's gezondheidsdivisie, opgericht in 2022, om de toegang tot voedzaam voedsel te verbeteren.

Earth Fare (supermarkt) en GenoPalate (DNA-analyse) hebben samengewerkt om boodschappen doen voor genetisch gepersonaliseerde voeding mogelijk te maken. Deze innovatie integreert GenoPalate's inzichten in voeding gebaseerd op genetische informatie van klanten met de kwaliteitsingrediënten van Earth Fare, gericht op het verbeteren van welzijn door geïnformeerde voedselkeuzes.

NVIDIA (gpu’s en andere processors) heeft een samenwerking aangekondigd met Amgen (pharma) om generatieve AI-modellen voor medicijnontdekking te ontwikkelen. Dit partnerschap, onthuld tijdens de J.P. Morgan Healthcare Conference, omvat het gebruik van NVIDIA's platform om uitgebreide menselijke datasets te analyseren voor het identificeren van medicijndoelen en biomarkers. Dat moet de diagnose van ziekteprogressie en -regressie vergemakkelijken.

Het Medical Weight Loss Rx-programma van de Mayo Clinic combineert hun bewezen online programma met toegang tot medicijnen voor gewichtsverlies, gericht op een gemiddeld gewichtsverlies van 15 procent over 68 weken met bepaalde medicatie, naast een caloriebeperkt dieet en verhoogde fysieke activiteit. Het programma biedt gepersonaliseerde zorg, inclusief medicatievoorschriften indien klinisch passend, en ondersteunt leden met een app, maaltijdplannen en een ondersteunende gemeenschap.

Dior's werkt samen met uitbaters van cruiseschepen, meer bepaald de Spa Cruise, genaamd ‘Stunning Excellence’. Deze zal in juli varen op de Seine in Parijs en biedt luxe wellness-behandelingen en activiteiten aan boord. Met opties voor behandelingen en wellness cruises van twee uur, inclusief massages, gezichtsbehandelingen, pilates en meer, is deze ervaring ontworpen voor ultiem mentaal, emotioneel en fysiek welzijn. Reserveringen zijn nu mogelijk via Dior's webwinkel.

TeamViewer heeft een partnerschap aangekondigd met Almer, een maker van AR-headsets, om industriële en op afstand werkende personeel te ondersteunen. Ze introduceren de Arc 2 headset, uitgerust met een 25-mega- pixel camera en focus microfoons, om de communicatie in luidruchtige industriële omgevingen te verbeteren en de handen vrij te houden tijdens het werk.

Startups & analogieën

Carviz zet de kracht van multimodale AI in voor een blits-analyse van voertuigen - binnen- en buitenkant, banden, motorprestaties, en onderhoudsgeschiedenis - binnen de 5 minuten, puur op AI-basis, zonder menselijke tussenkomst. Ideaal voor dealers, verzekeraars en verhuurbedrijven om voertuigen efficiënt en accuraat te evalueren.

 • Gezondheidszorganalogie: een soortgelijke AI-aanpak kan diverse medische databeelden, lab-resultaten, patiëntendossiers en symptomen - combineren voor een snelle en accurate gezondheidsbeoordeling, wat diagnose en patiëntenzorg kan stroomlijnen.
 • Gan AI is de toekomst voor marketeers en verkopers, door op maat gemaakte videocontent te creëren die écht opvalt, waarmee engagement en conversies een boost krijgen.
 • Gezondheidszorganalogie: dezelfde techniek kan educatieve video's personaliseren voor patiënten, afgestemd op hun specifieke gezondheidssituatie en voorkeuren, waardoor medische informatie toegankelijker en betrokkenheid vergroot wordt.

Nayauit Groningen vernieuwt de digitale werkstroom voor creatievelingen met Create, een modulair toetsenbord ontworpen voor een breed scala aan creatieve processen, van audiovisueel tot 3D.

 • Gezondheidszorganalogie: Naya's flexibiliteit zou de digitale processen voor medisch personeel in complexe diagnostische en beeldvormingstaken kunnen verfijnen, door een betere integratie met medische software en aanpasbare workflows, wat de efficiëntie en precisie ten goede komt.
 • Afference introduceert de Phantom, een haptische handschoen die digitale aanrakingen nabootst door neurale stimulatie, voor een authentiekere digitale interactie.
 • Gezondheidszorganalogie: deze technologie leent zich uitstekend voor toepassingen in telegeneeskunde en telechirurgie, waarbij medici op afstand toch een 'echte' aanraking kunnen ervaren, wat bijdraagt aan nauwkeurigere procedures en training.

DIVERSD biedt een geïntegreerd platform om diversiteit, gelijkheid en inclusie in organisaties te bevorderen, gebruikmakend van AI voor gestroomlijnde HR-processen.

 • Gezondheidszorganalogie: het platform kan helpen bij het verbeteren van diversiteit en inclusie onder zorgpersoneel, door betere ervaringsopvolging en feedbackmechanismen te bieden, wat leidt tot een meer inclusieve werkplek en verbeterde zorgkwaliteit.
 • Cephable zet in op digitale toegankelijkheid, met besturing via stem, gezicht en bewegingen, en breidt zo het bereik van rekrutering uit door te focussen op vaardigheden, inclusief die van personen met een beperking.
 • Gezondheidszorganalogie: buiten het vergroten van bereik voor recrutering, maakt deze technologie de zorg toegankelijker voor patiënten met diverse beperkingen. Dit door hen eenvoudiger toegang te bieden tot zorgdiensten.

Terralytiq verschaft een platform voor decarbonisatie, met inzichtelijke oplossingen om milieustrategieën te onderbouwen en uit te voeren.

 • Gezondheidszorganalogie: dit platform kan zorginstellingen ondersteunen bij het verlagen van hun koolstofvoetafdruk door inzicht te geven in emissiebronnen en te helpen bij het ontwikkelen van verduurzamingsstrategieën, voor een milieubewustere gezondheidszorg.
 • Swif AI staat voor moeiteloos beheer en automatisering van compliance, met als doel de veiligheid van apparaten en toegangsbeheer te stroomlijnen. Dankzij slimme configuraties en integratie met diverse systemen, maakt het platform het beheren van apparaten en het voldoen aan certificaties eenvoudiger en efficiënter.
 • Gezondheidszorganalogie: Swif kan niet alleen zorgen voor een boost in de veiligheid van apparaten en geautomatiseerde processen, maar ook voor een verhoogde IT-efficiëntie. Dit resulteert in beter beheer van patiëntgegevens, kostenbesparing en schaalbaarheid. Lijkt me geen overbodige luxe in een wereld van remote werken en complexe IT-infrastructuren.