Zo’n 15 jaar geleden zat ik als analist samen met mijn collega’s van de cytologie in het VUmc baarmoederhals uitstrijkjes microscopisch te beoordelen. Kopje thee erbij, even koekeloeren over de oculairs van de microscopen en roddelen met je overbuurvrouw. Collega Paul van Diest was vertrokken uit het VUmc en afdelingshoofd geworden van de pathologie in UMCU in Utrecht. Of we het al hadden gehoord dat hij álle weefselcoupes liet digitaliseren. Wat een ambitie.
VEILIGE DATA-UITWISSELING IS VOOR PATHOLOOG ZO OUD ALS WEG NAAR ROME
Dat zelflerende vermogen wordt alleen maar beter met projecten zoals PIE. “De patholoog kan zeldzame vormen van kanker beter diagnosticeren als je data hebt van alle labs in Nederland. Maar ook in kankersoorten die heel vaak voorkomen zijn er moeilijke gevallen die expertise vereisen en daar kan PIE een hele belangrijke rol in spelen,” aldus de biomedisch ingenieur uit het Radboudumc.
Google in digitale pathologie
Maar er is meer. Google heeft zich ook op de digitale pathologie gestort. In een lymfeklierstudie uit het Radboudumc in Nijmegen heeft Google ook algoritmes ontwikkeld voor de zelflerende computer. Google gaat zich focussen op de werelddelen waar niet zoveel pathologen zijn, zoals Afrika en bepaalde delen van Azië. Zij willen een zelflerende computer in de microscoop bouwen zodat een patholoog op afstand meekijkt met degene die de pathologie beelden beoordeeld en wellicht minder expertise heeft.